Археологи з’ясували, що курили стародавні майя, крім тютюну

Американські вчені виявили сліди рослин, що не відносяться до тютюну, в лікарських посудинах древніх майя.

Відповідна робота опублікована в журналі Scientific Reports. Відомо, що шамани індіанців Мезоамерики спілкувалися з надприродними істотами в тому числі за допомогою вживання психоактивних рослин. Вчені припускають, що в силу своєї сакральності доступ до них був обмежений, тому, ймовірно, такі курильні суміші зберігали в спеціальних посудинах.

Найбільш ймовірні «кандидати» на роль таких посудин – так звані вененерас (veneneras, в перекладі – «пляшка з отрутою»; в них зберігали ліки, тютюн, речовини, що пігментуються та отрути), мініатюрні керамічні контейнери, знайдені, наприклад, в археологічних комплексах стародавніх майя.

Вчені з Вашингтонського державного університету, Чиказького університету і Університету Кентуккі (США), Національного інституту антропології та історії (Мексика) досліджували 14 «вененерасів». Частину з них взяли з музейних колекцій (і тому піддавали реставраційним процедурам), іншу частину отримали під час недавніх археологічних розкопок (вони не піддавалися музейній обробці).

Як і очікувалося, в судинах виявили сліди тютюну двох видів – Nicotiana tabacum і N. Rustica. Але, крім них, в «вененерасах» знайшли і мікроскопічні залишки Tagetes lucida – мексиканського естрагону, або чорнобривців променистих. Тому автори роботи припустили, що індіанці майя додавали в свою тютюнову суміш чорнобривці, щоб куріння було приємним.

«Хоча було встановлено, що тютюн широко використовувався на всій території Америки до і після контакту з європейцями, докази використання інших рослин в медичних або релігійних цілях залишилися в значній мірі невивченими», – повідомив доктор антропології Вашингтонського державного університету Маріо Ціммерманн.

До цього ідентифікація залишків рослин в древніх індіанських судинах обмежувалася невеликим числом біомаркерів, в які входили нікотин, анабазин (алкалоїд, що виділяється з деяких видів рослин, включаючи тютюн), котинін (алкалоїд тютюну) і кофеїн. Тепер, завдяки новим методам дослідження, цю прогалину в знаннях можна буде заповнити.





ІНШІ НОВИНИ