Найдавніший наскальний малюнок аборигенів Австралії знайшли на північному заході континенту

В одній з печер на північно-західному узбережжі Австралії вчені знайшли найдавніший наскельний малюнок аборигенів континенту – двометрове зображення кенгуру віком в 17,1-17,5 тис. років. Статтю з описом знахідки опублікував науковий журнал Nature Human Behaviour.

“Цей малюнок стилістично схожий на наскальні зображення Бабірусса віком понад 40 тисяч років, які нещодавно знайшли в Індонезії. Це свідчить на користь того, що в Австралії повинен бути ще давніший живопис”, – розповів один з авторів статті, науковий співробітник Університету Західної Австралії Свен Оузман.

Вважається, що перші люди дісталися до Австралії приблизно 50 тис. років тому. У той час рівень моря був на кілька десятків метрів нижче сучасного, тому стародавні люди могли розселитися по всій території сучасних Зондських островів, Нової Гвінеї і Австралії, рухаючись по суші або мілководдю.

Згодом сухопутні “мости” між островами і континентами затопила вода. Тому вивчати сліди перших поселень австралійських аборигенів дуже складно: велика частина з них імовірно знаходиться під водою.

Вчені вважають, що через це на території Австралії майже не зустрічається наскальний живопис віком понад 10 тис. років. Крім того, багато відомих печерних малюнків дуже складно датувати: зазвичай це роблять за знаряддям праці або по іншим слідам людини, але в найближчих околицях їх немає.

Оузман і його колеги вирішили цю проблему за допомогою методики датування картин. Її використання допомогло дізнатися, що крім власне аборигенів в печерах Австралії жили риючі оси (Crabronidae). Представники цього сімейства будують свої колонії не з паперу або воску, а ліплять їх з глини.

Аналізуючи фотографії наскальних малюнків з печер в регіоні Кімберлі на північно-західному узбережжі Австралії, вчені звернули увагу, що на поверхні цих зображень і під ними є фрагменти колоній ос. Антропологи витягли органічні останки з “будиночків” ос і виміряли їх вік за допомогою радіовуглецевого аналізу.

Це підтвердило, що вік значної частини малюнків складає дійсно близько 10 тисяч років тому, тобто вони з’явилися вже після того, як рівень моря піднявся. З іншого боку, один з малюнків, двометрове зображення кенгуру в поки безіменній печері DRY015, виявилося дуже древнім. Його мінімальний вік вчені оцінили в 17,1 тис. років, а максимальний – в 17,5 тис.

Вчені сподіваються, що такі вимірювання, які вони планують провести в інших австралійських печерах з наскальним живописом, допоможуть їм знайти ще давніші приклади доісторичного мистецтва. Завдяки їх вивченню вчені сподіваються зрозуміти, як змінювалася культура і умови проживання предків аборигенів в ту епоху, коли льодовикова епоха завершилася і моря почали наступати на сушу.





ІНШІ НОВИНИ