«Це справжня бомба для клімату»: вчені розповіли про небезпечне відкриття в Арктиці

Фахівці зі Сполучених Штатів заявили про небезпечне відкриття в Північному Льодовитому океані. Вчені встановили, що тільки за останні 20 років обсяги прісної води в цій північній водоймі збільшилися на 40%. Фахівці нагадали, що проникнення прісної води в Атлантичний океан може катастрофічно позначитися на кліматі в усьому світі.

Вчені пояснюють, що прісна вода в океані швидко накопичується через танення льодовиків, і зараз вона вже знаходиться поверх солоної, утримується вітрами в морі Бофорта, утворюючи щось на зразок водяного купола. Якщо вітри ослабнуть, то прісна вода проникне в північну Атлантику, включаючи море Лабрадор. Це, в свою чергу, вплине на великі океанічні течії в Атлантичному океані, а також циркуляцію холодних і теплих вод. За словами американських експертів, такі висновки вдалося зробити завдяки моделюванню циркуляції океану.

Вчені простежили за поширенням прісної води в морі в вісімдесятих і дев’яностих роках минулого століття. Було встановлено, що тоді прісна вода досягла Лабрадору, і солоність рекордно знизилася. Зараз зміст прісної води в морі Бофорта в два рази більше, ніж ще 20 років тому.





ІНШІ НОВИНИ