Під льодами Гренландії знайдені скам’янілості рослин. Вчені припускають, що колись в цих місцях були ліси

Нове дослідження не тільки проливає світло на геологічне минуле регіону, але і попереджає про можливі наслідки глобального потепління.

Результати цього дослідження засновані на детальному вивченні зразків керна, який був виритий ще в 1960-х роках вченими армії США. Це було зроблено в рамках маскування місця розташування військової бази часів холодної війни. У 1966 році вони пробурили майже 1,6 кілометрів льоду на північному заході Гренландії і витягли 4,5-метровий стовп грунту, який був втрачений в морозильній камері до 2017 року.

Після того як вчені виявили втрачені зразки, вони відразу приступили до їх вивчення. Автори дослідження були впевнені, що в керні буде лише пісок і шматочки різної породи, але замість цього вони натрапили на скам’янілості гілок, рослин і листя. Це навело їх на думку, що в минулому в цих місцях міг існувати бореальний ліс. Ймовірно, що велика частина Гренландії була вільна від льоду протягом останнього мільйона років.

Доктор Ендрю Кріст, автор дослідження, сказав: «Те, що ми виявили, було прекрасно збереженими тонкими рослинними структурами. Це скам’янілості, але вони виглядають так, ніби померли вчора. Це справжня капсула часу, яка показує, що колись на території Гренландії було життя».

Зразки керна також є прямим доказом того, що гігантський крижаний щит дуже вразливий перед потеплінням. Ця чутливість льодів Гренландії піддає ризику кожне прибережний місто. Якщо лід знову розтане, це може привести до підвищення рівня моря у всьому світі на 6 метрів.

«Гренландія може здаватися далекою, але вона може швидко розтанути, переповнивши океани настільки, що Нью-Йорк, Маямі, Дакка підуть під воду», – резюмують дослідники.





ІНШІ НОВИНИ