Вчені попередили про стрімке підвищення рівня Світового океану

Дослідники вважають, що рівень води в Світовому океані підвищується набагато швидше, ніж передбачалося раніше. Результати останнього дослідження свідчать про те, що темпи глобального потепління на планеті прискорюються, льодовики тануть швидше, і не виключено, що вже зовсім скоро Світовий океан підніметься на 1,5 метра.

Вчені представили кілька сценаріїв розвитку ситуації і розповіли, що підвищення рівня океану буде залежати від темпів збільшення середньої температури. Зокрема, при самому позитивному сценарії температура підвищиться не більше ніж на 0,5 градусів, і в цьому випадку рівень води стане на 50 см вищим. В іншому сценарії йдеться про те, що в найближчі роки середня температура на Землі збільшиться на 2 градуси, і в цьому випадку вода підніметься на рекордні 1,5 метра.

Як підкреслили дослідники, існує і третій сценарій, згідно з яким середня температура збільшиться на 4 градусів в найближчі 80 років. На думку вчених, саме цей сценарій потрібно розглядати як майбутню реальність і готуватися до того, що Світовий океан буде займати дві третини від всієї площі Землі вже в 2100 році. Це означає повне затоплення всіх прибережних міст.





ІНШІ НОВИНИ