Вчені з’ясували, чому акули вміють переміщатися на великі відстані

Акули є тими морськими істотами, які вільно можуть переміщатися на відстані в десятки тисяч кілометрів, проте раніше вчені не могли встановити причину їхньої витривалості. Фахівці Техаського університету і Університету штату Флорида провели масштабне дослідження, щоб зрозуміти, як саме акули можуть орієнтуватися в просторі.

На думку дослідників, акули є чи не єдиними морськими істотами, які можуть відчувати магнітні поля Землі. Вчені провели великий експеримент за участю цих морських хижаків, і для цього вони зловили в дикій природі 20 молодих особин акули сімейства риба-молот. Їх поміщали в окремі круглі басейни, магнітні поля в яких були спеціально змодельовані і модифікувалися в ході експерименту.

Як результат, коли вчені імітували умови, при яких Північний полюс був далеко від місця, де зловили риб, а Південний – близько, акули показували схильність до переміщення на північ. Крім того, наголошується, що в зворотній конфігурації полів акули завжди пливли в бік півдня, а якщо магнітне поле збігалося з умовою місця, де хижаків зловили, вони не виявляли жодних переваг. Потрібно відзначити, що раніше вчені також змогли встановити, яким чином черепахи можуть переміщатися на далекі відстані.





ІНШІ НОВИНИ