Вчені здивовані тим, скільки часу вода мандрує по басейнах Світового океану

Дослідники дізналися, скільки років вода з одного місця на Землі мандрує по басейнах Світового океану.

Майже половина вод Атлантичного океану проводить 1000 років в Тихому океані, а уся «велика подорож», яка також включає в себе відвідування Індійського і Південного океанів, триває майже 3000 років. Тільки після цього вода повертається назад в Атлантику.

Залежно від глибини подорожуючих вод та інших факторів частина води може повернутися швидше – приблизно через 300 років повертається одна третина.

«Велику подорож» води було детальніше вивчено океанологами з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Їх дослідження є першим, в якому відслідковані траєкторії руху води на основі величезної кількості реальних даних з використанням комп’ютерного моделювання.

Зокрема, модель океану включає в себе більше одного мільярда даних з різних джерел, будь то супутники і роботизовані вільно дрейфуючі поплавці.

«Виконання подібного дослідження лише за допомогою дрейфуючих інструментів було б непомірно дорогим заняттям, але комп’ютерні моделі, які шукають рішення, сумісне з усіма нашими вимірами, забезпечують ефективний спосіб проведення такого роду аналізу», – відзначають фахівці.





ІНШІ НОВИНИ