Дослідники знайшли загадковий малюнок в індійській пустелі

Дослідники за допомогою Google Earth знайшли найбільший в світі геогліфи в пустелі Тар в штаті Раджастхан, Індія.

Геогліфи – великі візерунки, нанесені на землі – які раніше не зустрічалися в Індії. Найвідоміші були виявлені в Казахстані і Перу.

Як повідомляє Live Science, індійські геогліфи виявили два французьких дослідника, Карло і Йоханн Етхаймери, за допомогою Google Earth. Вони звернули на нього увагу, коли проводили віртуальне дослідження індійської пустелі Тар.

Виявлені геогліфи складаються з декількох спіралей і довгої звивистої лінії, яка повторюється знову і знову. В цілому малюнок вкриває 20,8 гектара пустелі поруч з кордоном Пакистану. Загальна довжина всіх ліній – 48 кілометрів.

Найбільша з фігур – гігантська спіраль, що покриває 0,13 квадратних кілометра. Якщо її витягнути в пряму лінію, то довжина цієї лінії складе близько 12 кілометрів.

Однак, незважаючи на масштаби геогліфів, лінії – досить тонкі. Їх глибина – приблизно 10 сантиметрів, а ширина – від 20 до 50 сантиметрів.

Дослідники все ще не знають, хто і навіщо зробив ці лінії. Недалеко розташовані кам’яні піраміди і меморіальні камені, на яких вирізані зображення індуїстських божеств Крішни і Ганеші. За словами дослідників, це вказує на те, що геогліфи міг мати якесь релігійне або церемоніальне значення.

«Ми переконані, що ці унікальні геогліфи тісно пов’язані зі своїм географічним та культурним контекстом і, можливо, містять універсальне послання, пов’язане зі релігією і космосом», – пишуть вчені.





ІНШІ НОВИНИ