Вчені: Ісландія – це вершина затонулого континенту

Фахівці з Даремського університету висунули нову теорію і стверджують, що Ісландія є вершиною гігантського затонулого континенту Пангея. Дослідники підкреслили, що цей прихований континент може займати площу близько 600000 квадратних кілометрів, і материк простягається від Гренландії до Європи.

Як відзначили фахівці, їх нова теорія кидає виклик уявленням наукового світу про склад кори, яка лежить в основі Північної Атлантики. Також вчені фактично кинули виклик ще одній теорії про те, як формувалося більшість вулканічних островів, на кшталт Ісландії. Вчені підкреслили, що невідома плита континентальної кори також може містити вуглеводневі і мінеральні ресурси для подальшої експлуатації.

«В результаті утворення Пангеї 335 мільйонів років назад земні масиви з’єдналися і утворили суперконтинент площею близько 150 мільйонів квадратних кілометрів. Його поступовий розпад, який тривав приблизно від 175 до 50 мільйонів років тому, привів до відкриття Атлантики», – пояснили вчені. Як вони вважають, Пангея розпалася в повному обсязі, одна її частина почала розтягуватися, і континентальна кора Ісландії перетнула вододіл. Потрібно відзначити, що вчені досі не можуть розгадати таємницю Ісландії, зокрема, як вона сформувалася.





ІНШІ НОВИНИ