Вчені виявили найшвидшу істоту на планеті

Фахівці встановили, що найшвидшою істотою на Землі є американський лучковий павук Theridiosomatidae, який мешкає виключно в тропічних лісах Амазонії. Вчені підкреслили, що ці членистоногі пересуваються навіть швидше за гепарда.

Цей вид павуків був відкритий порівняно недавно – кілька років тому. Фахівці виявили цих павуків тільки в амазонських лісах, причому в найбільш непролазних джунглях. Вчені відразу звернули увагу на те, що ці павуки дуже схожі на лучкових. Вони плетуть павутину незвичайної форми – конусом, завершують її великою розтяжкою. Саме там ховається сам павук. Коли він бачить свою жертву, то відразу відпускає мережу і миттєво підлітає до здобичі разом зі своїм коконом, після чого накидає на жертву пастку.

Дослідникам довелося потрудитися, щоб встановити точну швидкість польоту цих павуків. Для цього вони знімали полювання членистоногого на відео. Коли павук плете павутину або переміщається з нею, його швидкість складає близько 4 метрів в секунду або 14 км на годину. Однак, коли він тільки починає свій політ, він розганяється до швидкості 600 метрів в секунду. Спостерігаючи за павуками, вчені прийшли до висновку, що максимальне прискорення цих членистоногих може досягати 1100 метрів в секунду, в той час як гепард вміє розганятися максимум до 13 метрів в секунду.





ІНШІ НОВИНИ