Вчені попередили про повне зникнення коралових рифів

Фахівці провели нові масштабні дослідження і прийшли до висновку, що за останні сім десятиліть площа коралових рифів на планеті скоротилася на рекордні 50%. Крім того, сукупна біомаса коралових рифів зменшилася на 60%. Такі дані дозволяють вченим припустити, що вже через кілька десятиліть може зникнути Великий бар’єрний риф.

Як вони підкреслили, на коралові рифи можуть негативно вплинути навіть найменші зміни в температурі води. Також, на здатність коралів до виживання до віку в кілька сотень років впливають кислотність океанів і характер перебігу. За прогнозом фахівців, до кінця цього століття на планеті зникнуть як мінімум 20% коралових рифів, причому найбільші зміни торкнуться Великого бар’єрного рифа. Як вважають дослідники, життю коралів загрожують не тільки кліматичні зміни.

За останні роки в Тихому та Індійському океанах з’явилося багато паразитів та інфекцій. Потрібно відзначити, що раніше влада Франції говорила про те, що готова виділити близько 3 млн євро Глобальному фонду коралових рифів. Ці кошти будуть спрямовані на боротьбу за збереження біорізноманіття. Нагадаємо, раніше фахівці також попередили, що вже через кілька десятиліть можуть повністю зникнути коралові рифи, розташовані поблизу узбережжя Австралії.





ІНШІ НОВИНИ