Вчені реконструювали обличчя трьох стародавніх єгиптян за допомогою 2000-річної ДНК

Дослідники відновили обличчя трьох стародавніх єгипетських чоловіків за допомогою ДНК, вік якої становить понад 2000 років.

Вік трьох мумій оцінюється від 2023 до 2797 років.

Як повідомляє Live Science, в 2017 році вчені з Інституту науки історії людства Макса Планка в Тюбінгені, Німеччина, секвенували ДНК трьох мумій з Абусире ель-Мелек (давня громада на північний захід від Каїра). Вони були поховані між 1380 до н.е. і 425 р н.е. На той момент це була перша успішна реконструкція геному давньоєгипетської мумії.

Тепер дослідники з Parabon NanoLabs використовували генетичні дані для створення тривимірних моделей обличь мумій за допомогою процесу, який називають судово-медичним фенотипуванням ДНК.

Фахівці також спроектували тривимірні сітки, що описують риси обличчя мумій, і розрахували теплові карти, щоб визначити відмінності між трьома людьми і виділити деталі кожної особи. Після цього теплові карти об’єднали з результатами ДНК-аналізу, який виявив походження чоловіків, колір їх шкіри, волосся і очей.

Реконструкція показала, що предки цієї трійці були більше схожі на нинішніх жителів Середземномор’я і Близького Сходу, ніж на сьогоднішніх єгиптян. Дослідники стверджують, що у цих людей була світло-коричнева шкіра, темні очі і волосся, і не було веснянок.

Результати дослідження будуть представлені на цьому тижні на 32-му Міжнародному симпозіумі з ідентифікації людини (32nd International Symposium on Human Identification) в місті Орландо, США.





ІНШІ НОВИНИ