Стало відомо, що приховували стародавні геогліфи на плато Наска

Іноді складається враження, що людина дізналася про свою рідну планету все, що тільки можна. Але кожного разу Земля знаходить все нові способи здивувати своїх мешканців. І, навіть, історія самої людини все ще сповнена таємниць: ще вчора вчені думали, що знамениті лінії Наска вивчені вздовж і поперек – а вже сьогодні дослідники за допомогою дрона виявляють нову, раніше невідому спадщину древніх культур.

Лінії (або «геогліфи») Наска – це гігантські геометричні та фігурні зображення, висічені на скелях плато Наска в південній частині Перу. Вперше їх виявили ще в 1939 році, і з тих пір археологи відкрили більше 700 фігур і близько 13 000 ліній, що вкривають скелі. Здавалося б, за 80 років цю територію досліджували уздовж і поперек – але відносно недавно група перуанських археологів, озброївшись літаючими безпілотниками, виявила понад 50 нових зразків стародавнього мистецтва. Лінії так добре вписувалися в рельєф місцевості, що людське око майже не могло їх помітити, і тільки з висоти пташиного польоту відкривалася повна панорама.

Nat Geo повідомляє, що відкриттю сприяв той факт, що в 2014 році Грінпіс навмисне пошкодив кілька цінних історичних пам’яток, щоб привернути до себе увагу. Вивчаючи завдані збитки, археологи і знайшли нові малюнки – не останню роль в цьому зіграли дані, отримані в ході дослідної програми GlobalXplorer.





ІНШІ НОВИНИ