У справі про смерть легендарного композитора Івасюка відбувся прорив

Судова експертиза встановила, що легендарний український композитор Володимир Івасюк, якого знайшли повішеним у 1979 році, не міг це зробити самотужки.

Про це розповів голова Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін, уточнивши, що було проведено слідчий експеримент, передає УНН.

“Прокуратура Львівської області до нас звернулася з відповідною постановою про проведення експертизи, яка стосується загибелі відомого композитора Володимира Івасюка, що сталася 18 травня 1979 року. Нам було завдання встановити, міг він сам скоїти самогубство чи ні. Тому ми підібрали відповідні умови – у травні у цьому ж лісі на такому ж дереві – і провели слідчі експерименти”, – пояснив Рувін.

Експеримент поділили на три етапи: чи міг Івасюк самостійно залізти на дерево, зав’язати ремінь від плаща і опинитися в петлі; чи міг він зробити це за допомогою іншого, і яка саме допомога при цьому була необхідна. Для цього знайшли натреновану людину, яка за зовнішніми характеристиками була схожа на загиблого.

“Було встановлено, що він не міг сам цього зробити і навіть натренована особа, яку ми залучали, яка підтягується однією рукою, теж не могла це зробити – зав’язати самотужки пояс і залізти в петлю”, – пояснив він.

Також слідчою групою було проведено експеримент з використанням сходів і стільців. Але для цього теж необхідна була участь сторонніх людей.

“Пан Івасюк один опинитися у цій петлі не міг. У нього були помічники – люди, які сприяли у цьому: щоб повіситися за допомогою драбини, додатково потрібно ще двоє осіб, без драбини чи підставки – мінімум троє. Ми це точно встановили, є результати експертизи, які ми передаємо у прокуратуру Львівської області для прийняття відповідних процесуальних рішень”, – додав він.

Прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець на своїй сторінці в Facebook прокоментувала прорив у справі про самогубство автора пісні “Червона рута”.

“На мій погляд, це сенсаційна новина у справі про загибель відомого українського композитора Володимира Івасюка”, – наголосила вона.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ