Google Play провів масову зачистку додатків для Android

Переважна більшість власників смартфонів на базі операційної системи Android, які проживають за межами Китаю, завантажують більшу частину додатків та ігор з магазину Google Play. Він належить «пошуковому гігантові», який вже дуже багато років веде боротьбу з додатками, що крадуть особисті дані користувачів. Для цього навіть була створила спеціальна система захисту під назвою Play Protect, проте вона все одно не дозволяє в повній мірі фільтрувати шкідливе ПЗ.

Сьогодні, 15 січня 2019 року, компанія Google повідомила про те, що вона вирішила почати масштабну масову зачистку додатків для Android в своєму фірмовому плеймаркеті. Будуть вилучені десятки тисяч додатків, які не відповідають вимогам магазину. З магазину вже видалили кілька сотень програм та ігор, які запитували доступ до повідомлень SMS і дзвінків, хоча такий функціонал ніяк не використовувалася, тобто подібним чином розробники могли прослуховувати розмови і робити багато інших речей.

Зачистка почалася в зв’язку з тим, що з 1 січня 2019 року набули чинності нові правила розміщення ПО в Google Play, на виконання яких компанія дала всім розробникам два тижні, а ще до їх вступу в силу вона попереджала всіх про свої дії. Ті розробники, які її не послухали, в результаті більше не можуть поширювати своє програмне забезпечення через магазин Google Play. Подібне нововведення на користь всім власникам смартфонів на базі Android.

Пов’язано це з тим, що тепер додатки з Google Play (після зачистки) не будуть запитувати доступ до повідомлень SMS, а також до телефонних дзвінків, де цей функціонал не потрібен для використання додатків або ж відеоігор. Всі розробники, які впроваджують в свою ПО подібні можливості, зазвичай зловживають своїм становищем і починають впроваджувати шкідливе програмне забезпечення, в результаті чого потім у користувачів смартфонів на Android крадуть гроші, а також особисті секрети.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ