Facebook подав до суду на українських програмістів. Їм закидають крадіжку даних через тести та вікторини

Компанія Facebook подала позов до суду на двох українських програмістів, звинувативши їх у крадіжці особистої інформації користувачів соцмережі і, як наслідок, в нанесенні збитку репутації компанії. Про це пише The Verge.

Як випливає з матеріалів справи, Гліб Случевский і Андрій Горбачов в 2017- 2018 роках рекламували на сторінках Facebook тести та вікторини з помітними назвами, як-от: “Хто ви з сучасних вампірів?”, “Хто ваш двійник з минулого?”, “Чи є у вас королівська кров?”.

Для проходження тестів користувачеві пропонувалося встановити плагін – при цьому стверджувалося, що він не збирає ніякої інформації про користувача, однак насправді це було не так.

В результаті Случевский і Горбачов зібрали дані близько 63 тисяч користувачів – відкриту інформацію з їх профілів, а також деяку закриту – наприклад, списки друзів.

Як зазначає The Verge, програмістам вдалося організувати таку схему, оскільки соцмережа надала їм спеціальний доступ для розробників додатків.

У Facebook відключили цей доступ восени 2018 року, після того як алгоритми з пошуку підозрілих додатків виявили тести українських розробників.

У судових документах ідеться, що соцмережа оцінила шкоду від діяльності Горбачова та Случевського у понад $75 тисяч.

Аналогічний позов Facebook подав минулого тижня проти чотирьох китайських компаній, які, ймовірно, продавали фальшиві аккаунти і дані про користувачів.

В обох випадках відповідачі знаходяться за межами США, тому навряд чи понесуть якусь відповідальність за свої дії, зазначає The Verge.

“Але подібні позови дають Facebook можливість захиститися від нападок в недостатньому забезпеченні безпеки і конфіденційності, показуючи, що користувачі стають жертвами хакерів – а не самої платформи”, – пише видання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ