Apple закликає заборонити самостійний ремонт електроніки

Видання Motherboard з посиланням на власні джерела, знайомі з ситуацією, повідомляє, що представники Apple і лобісти торгової організації CompTIA, що представляє великі технологічні компанії, зустрічалися з захисниками прав споживачів Каліфорнії і намагалися переконати їх допомогти «проштовхнути» заборону на самостійний ремонт електроніки.

Лобісти прийшли на зустріч з представниками Комітету із захисту прав споживачів і переконували їх в тому, що конструкція iPhone дуже складна, а спроба полагодити його без спеціальних навичок може призвести до порізів, опіків і інших травм.

Декількома днями раніше аналогічні листи в Комітет захисту прав споживачів направили CompTIA і 18 інших організацій, що представляють великі технологічні компанії, в число яких входить Verizon, AT & T і T-Mobile, Nintendo, Sony, Microsoft та інші.

«Маючи доступ до запатентованих інструкцій з ремонту, експлуатації та інструментів, хакери можуть обійти засоби захисту пристроїв і нанести своїми діями шкоди не тільки виробникам і власникам пристроїв, але і іншим користувачам. Коли ламається електронний виріб, його завжди можна полагодити в авторизованому сервісному центрі », – сказано в колективному зверненні (копією володіє видання Motherboard).

Опублікована в мережі інформація викликала бурхливу реакцію громадськості. До обговорення долучилися як звичайні користувачі, так і експерти, які професійно займаються лагодженням електроніки. Вони одноголосно заявили, що попередження Apple і CompTIA не мають підстав.

Як доказ вони наводять тисячі роликів, які демонструють кустарний ремонт iPhone та інших пристроїв Apple, викладених на YouTube. Однак виробників не влаштовує той факт, що зазвичай користувачі усувають неполадки девайсів в «сірій зоні», а комплектуючі для заміни купуються у третіх осіб з Китаю, минаючи авторизованого постачальника компонентів і послуг.

«Ми знаємо, що величезна кількість незалежних фахівців в США займаються ремонтом самостійно, вирішуючи проблеми мільйонів користувачів», – каже Нейтан Проктор, голова товариства захисту прав споживачів US PIRG.

До товариства приєдналися прихильники права на самостійний ремонт з Securepairs. Глава організації Пол Робертс зазначив, що заява лобістів про хакерські атаки, спровокованих неавторизованим втручанням, абсурдно. Він заявив, що на безпеку пристроїв наявність керівництва по обслуговуванню ніяк не впливає, а ремонт без нього ніяк не сприяє злому.

Незважаючи на всі спроби лобістів просунути закон, який регулює права користувачів на ремонт і обмежує доступ сервісних центрів до комплектуючих, каліфорнійський сенат відхилив колективні претензії виробників електроніки і виступив проти прийняття відповідного закону.

«Сьогодні ми прийняли рішення зняти з розгляду законопроект тисяча сто шістьдесят три і перенесли його обговорення на січень наступного року. Виробники посіяли достатньо сумнівів своїми останніми діями і заявами про конфіденційність і проблеми безпеки. Це було непросте рішення, але нам стало ясно, що законопроект в його теперішньому вигляді не отримає необхідної підтримки. Я продовжу роботу з членами комітету з прав споживачів і зроблю все, що від мене залежить, щоб дозволити людям лагодити електроніку там, де їм подобається », – заявила сенатор Сьюзен Таламантес-Еггман.

Це не перший випадок, коли Apple виступає проти безконтрольного ремонту своїх пристроїв. Раніше подібні аргументи приводила в 2017 році Ліза Джексон – тоді вона в ході публічного виступу закликала людей не чинити нічого самостійно, а звертатися лише до авторизованих сервісних центрів. Нагадавши про небезпеку «кустарного» втручання в конструкцію пристроїв, вона пояснила: iPhone «занадто складний» для того, щоб його могли ремонтувати звичайні люди.

Крім того, два роки тому лобісти Apple заблокували в Нью-Йорку законопроект, згідно з яким пропонувалося гарантувати право на лагодження техніки. Тоді влада штату хотіла зобов’язати Apple на ряду з іншими виробниками надавати інформацію про діагностику та ремонт широкому загалу, а також почати продавати запчастини та інструменти не тільки авторизованим партнерським сервісам.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ