Маргрете Вестагер: «Міць штучного інтелекту не можна довірити приватним компаніям»

Європейський комісар з питань конкуренції та давній опонент ІТ-компаній Кремнієвої долини заявила, що вірить в безмежний потенціал штучного інтелекту. Але не менш важливо зберегти контроль людини над ним.

На конференції Web Summit в Лісабоні датський політик Маргрет Вестагер, нинішній коміссір Євросоюзу з питань конкуренції, торкнулася ряду тем, пов’язаних з новітніми технологіями, персональними даними та діями ІТ-гігантів.

Зокрема, Вестагер висловила напрочуд оптимістичний погляд на проблему штучного інтелекту. Зазвичай вона виступає опонентом ІТ-компаній – наприклад, в минулому році саме вона оштрафувала Google на $ 4,3 млрд. Так що її по інерції вважають і противником передових технологій, які уособлюють техно-гіганти.

У випадку з ШІ це не так: впевненість Вестагер в потенціалі ШІ цілком поєднується з її прагненням регулювати ІТ-сектор. Оскільки штучний інтелект – дійсно потужний інструмент, не можна передавати весь контроль над ним в руки приватного капіталу, заявила вона.

«Перше, що ми будемо робити, зрозуміло, це дуже, дуже уважно слухати, і слухати швидко, тому що поки ми розмовляємо, ШІ розвивається, – заявила політик. – Це дивно, оскільки я не бачу меж тому, як ШІ може допомогти нам робити те, чого ми хочемо ».
Як приклади комісар призводить кліматичні зміни. «Думаю, ми могли б боротися з ними набагато ефективніше, якби використовували штучний інтелект», – сказала вона. У медицині ШІ вже зараз може скоротити час очікування результатів аналізів і збільшити їх точність.

«Але ми повинні домогтися контролю над ключовими точками, щоб довіряти йому, щоб людина могла його контролювати, і – дуже важливо – щоб він був вільний від упередженості», – підсумувала Вестагер.

Колишній керівник Alphabet Ерік Шмідт дивиться на проблему інакше. Розуміючи всю важливість ШІ, він закликає уряди регулювати цю галузь з обережністю.





ІНШІ НОВИНИ