Що потрібно знати про перепланування квартири

Що таке перепланування квартири, житлового будинку або нежитлової нерухомості, чи потрібно отримувати дозвіл на проведення перепланування ви отримаєте відповіді, прочитавши нашу статтю.

Що таке перепланування

Перепланування – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, спрямованих на зміну характеристик нерухомості вже після того, як будинок побудований і зданий. Іншими словами, є об’єкт нерухомості і є технічний паспорт цього об’єкта, який відповідає реальній картині. Будь-які зміни, які не відповідають технічному паспорту об’єкта, але разом з тим не зачіпають несучі конструкції, інженерні мережі і не виходять за габарити існуючого приміщення, вважаються переплануванням.

Наприклад, якщо ви знесли комору в передпокої, прибрали перегородку між ванною і туалетом, розширили кухню або кімнату за рахунок лоджії, об’єднали кухню з житловою кімнатою – все це перепланування. Перепланування стосується саме розташування не ненесучих стін.

Що таке переобладнання

Переобладнання – це зміна структури інженерного обладнання всередині приміщення. Сюди входить облаштування індивідуального опалення, перенесення нагрівальних, сантехнічних і газових приладів, упорядження вентиляційних каналів в кухнях і санвузлах.

Що таке реконструкція

Реконструкція передбачає зміни в інженерних системах, несучих конструкціях будівлі і фасаді. Іншими словами, реконструкція – це перепланування і переобладнання відповідно до нормативно-технічних вимог.

Незалежно від того, перепланування у вас в квартирі або реконструкція, необхідно привести в порядок документи відповідно до норм чинного законодавства, а зробити це можна за посиланням https://a-bti.com/vvod-v-ekspluataciyu.

Що потрібно враховувати перед переплануванням квартири

У результаті перепланування можуть бути змінені основні параметри вашої нерухомості. Одним з цих параметрів є площа об’єкта:

Житлова площа – це сума площ всіх житлових кімнат в квартирі;

Загальна площа – це площа всіх житлових і нежитлових приміщень квартири плюс площі балконів і лоджій з використанням знижувальних коефіцієнтів. Понижуючий коефіцієнт для лоджій – 0,5, для балконів – 0,3. Слід зауважити, що понижуючий коефіцієнт для заскленого балкона буде 0,8. А коефіцієнт для заскленої лоджії дорівнює 1. Таким чином, навіть скління лоджії або балкона призведе в результаті до зміни загальної площі квартири.

Корисна площа , її ще називають опалювальною площею – це загальна площа квартири без урахування лоджій і балконів.

Як узаконити перепланування

Якщо в квартирі проведені роботи, які змінили конфігурацію приміщень, то такі зміни потрібно узаконити. В результаті таких дій у вас повинен бути на руках новий технічний паспорт. У ньому все має відповідати і збігатися з тим, що є в квартирі. Ці зміни потрібно внести до Державного реєстру, а виписка з нього буде служити підтвердженням законності цих операцій.





ІНШІ НОВИНИ