Чому піцу люблять всі: цікаві факти

Піца – знаменита італійська страва, що стала символом цієї країни. Можна багато говорити про різні переваги піци – про те, наскільки просто її готувати, і наскільки смачною вона виходить. Але для того, щоб закохатися в цю страву, достатньо лише один раз її скуштувати. До того ж, сьогодні це не вимагає від вас якихось зайвих зусиль, достатньо замовити доставку за посиланням Pizzburg.com.ua. Аналоги піци є в багатьох кухнях. Деякі народи вважають її фаст-фудом. А кухарі тим часом продовжують готувати смачну піцу і навіть ставити рекорди на предмет випікання найбільшої і важкої піци. Але при цьому багато хто забуває, що піца має непогані лікувальні властивості.

Багато вчених-медиків проводили дослідження, які доводили те, що піца корисна для здоров’я. В кінці 90-х років XX століття дослідники з Міланського інституту фармакології встановили, що регулярна наявність піци в раціоні знижує ризик виникнення ракових захворювань. У дослідженні брали участь більше 9000 італійців. В результаті дослідження було встановлено наступну закономірність: ризик отримати рак був набагато вищим у тих, хто виключав піцу зі свого меню або взагалі ніколи її не куштував. Лікувальний і профілактичний ефект піци пояснюється наявністю в ній спецій, прянощів, томатів і особливого тіста – бездріжджового, яке не викликає в шлунку процесів бродіння.

Тим, хто любить повалятися на пляжі під променями сонця, рекомендується з’їдати перед прийняттям сонячних ванн шматочок піци. Виявляється, ця дивовижна страва володіє ще й захисними властивостями від ультрафіолету. Такий ефект забезпечується наявністю в рецептурі піци томатів. У поєднанні з сиром, оливковою олією, яйцями, борошном, майонезом, перцем і сіллю томати здатні підвищити захисні властивості організму майже в шість разів. Відповідно до думки деяких дослідників, щоб забезпечити собі надійний захист від впливу агресивних променів, достатньо з’їдати одну піцу в два тижні.

Незважаючи на всі переваги піци, залишаються ті, хто вважає цю страву фастфудом. Піца буває дуже актуальною в умовах постійної нестачі часу і відсутності можливості чекати, поки приготують складну і вишукану страву. Саме це наштовхнуло одного італійського архітектора на думку про створення піци у вигляді конуса. Россано Боськоло вперше представив своє незвичайне кулінарне творіння на виставці в Мілані. Представлений ним продукт називався Коно-піца і мав величезний успіх. Рецепт страви особливо не змінювався, склад інгредієнтів залишився той же. А ось форма піци стала іншою, дуже зручною для вживання піци в якості фастфуду. Піцу у вигляді конуса дуже зручно їсти навіть на ходу, що є гідною конкуренцією для хот-догів і сендвічів.

Піцу можна зустріти в кухнях всіх народів світу. Зрозуміло, що вона має трохи змінений вид, але суть залишається тією ж. Наприклад, в Японії роблять своєрідну піцу «окономіякі». Якщо переводити цю назву з японської, то вийде «смажити все, що ви хотіли б з’їсти». Готується така піца досить просто: смажений коржик, виготовлений ​​з тіста і морепродуктів, змащується спеціальним соусом. На корж викладаються абсолютно будь-які інгредієнти – все обмежується тільки фантазією кухаря. Зверху окономіякі присипається сушеної стружкою тунця – саме смак цього інгредієнта робить таку піцу незвично колоритною.

Піца постійно стає учасницею будь-яких кулінарних змагань. На різних конкурсах випікають найбільші або найважчі піци. У 1990 році в Сінгапурі зробили піцу, діаметр якої дорівнював 34 метрам. Через два місяці після цього рекорду в Південній Африці приготували піцу ще більшого розміру – діаметром в 37 метрів. Для приготування цього гіганта було витрачено 45000 кг борошна, 90 кг солі, 18000 кг сиру. У 2004 році зробили піцу діаметром в п’ять метрів. А в 2006 році була випечена піца довжиною 240 метрів. Над цим шедевром працювали кухарі з італійського міста Пезаро. Зрозуміло, що при такому розмірі форма піци явно не могла бути круглою, але на дивовижному смаку це абсолютно не позначилося.





ІНШІ НОВИНИ