Кліщі Demodex та як з ними боротись?

Будь вам 15, 30, 45 або 60 років, ви все одно будете хотіти виглядати красиво. Підлітки намагаються позбутись від прищів, людям, яким 25 та вище можуть знайти на обличчі перші зморшки. У 45 років люди ходять на різні процедури, які б могли зробити шкіру на обличчі пружною та підтягнутою. Хтось з дитинства страждає від появи прищів. І часом справа буває не тільки у веденні правильного способу життя, хорошому харчуванні або догляді. Є такий паразит, який може жити в підшкірному шарі волосяного покриву та ім’я йому – кліщ Demodex.

Напевно багато хто зараз вперше почув цю назву та навіть не здогадуються, що він у них є. Адже цей тип кліща невидимий людському оку, і виявити його можна тільки здавши аналізи.

Добре, що сьогодні не потрібно попередньо записуватися до дерматолога, щоб він направив вас на здачу аналізу на демодекс. Досить просто перейти по посиланню https://medlabtest.ua/uk/patients/analizy/analiz-biomateriala-na-demodeks і там ви дізнаєтеся, як попередньо підготується до аналізу, скільки він коштує, де знаходяться найближчі до вас лабораторії, та багато іншої корисної інформації. Ми ж тут вам коротко розповімо про демодекс, як убезпечити себе, та як його позбутись.

Чому кліщ демодекс приносить стільки шкоди організму?

Як ми писали вище, цей кліщ має маленькі розміри, і його неможливо побачити неозброєним оком. Його сприятливе середовище проживання – волосяні фолікули та сальні залози. Людина може відчути легке лоскотання тільки під час пересування кліща по шкірі. І, однак, людина може проігнорувати такий дискомфорт, а значить, кліщ буде й далі продовжувати жити в тілі роками. Дорослі кліщі можуть досягати до 0.4 мм в довжину, та швидкість їх пересування часом досягає до 1.5 см на годину. Причому пересувається він тільки в нічні години, коли людина спить. Харчується кліщ підшкірним салом, який виділяється в сальних залозах. За статистикою можна сказати, що кожна двадцята людина на землі має хвороба демодекоз, причому з’являється він у людей старше 20-ти років. А у літніх людей цей паразит виявляється в 95% випадків.

Як відбувається зараження?

Одним з головних шляхів зараження Demodex є пряме контактування з людиною, більш рідкісні випадки, коли відбувається зараження через речі, подушки або постільну білизну. Однак уже є докази зараження в косметологічних салонах при процедурах чищенні особи. Виявити демодекоз здатний лікар-дерматолог, при характерних ознаках.

Як лікуватись від кліщів «невидимок»?

Процедура лікування займає 6 – 12 тижнів. При лікуванні використовуються зовнішні мазі та креми, що володіють противодемодекозною активністю. Вони не тільки знезаражують шкіру, але й очищають її от продуктів, що виходять з кліщів, а також знімають запальні реакції на шкірі. При лікуванні використовується комплексний підхід, який передбачає ще й прийняття вітамінних комплексів, для зміцнення імунної оболонки та всього організму. Якщо ж кліщ Demodex заподіяв багато шкоди, то лікар може призначити приймання антибактеріальних препаратів всередину організму. Гарні шанси на одужання допоможе дати ще й правильний косметичний підхід. Це може бути ензимний пілінг, скраби для обличчя та тіла, або очищаючи маски. Вони допоможуть звільнити пори від сала та видалити ороговілі частинки, таким чином, паразита буде нічим харчуватися.

Якщо у вас, на жаль, виявили кліщі Демодекс, то тоді слід виключити прийняття гарячих ванн, відвідування саун або парових бань, щоб не викликати розширення судин. При зараженні важливо підтримувати шкіру у хорошому зволоженні. Це сприяє зменшити запальні процеси. Для насичення вологою, шкіру потрібно мазати засобами, які мають гіалуронову кислоту або альдегідними масками. Щоб зменшити потовиділення, потрібно дотримуватися дієти, при якій заборонено вживати спиртні напої та солодку їжу.

Під час лікування хворому слід якомога частіше оновлювати постільна білизна, найкраще міняти його кожен день. Рушники теж потрібно міняти не рідше ніж раз на добу. Також рекомендовано використовувати синтетичні подушки, а не пухові, бо кліщ не любить обживати синтепонові подушки, до того ж вони легко стираються.

До лікування можна додати також походи в масажні салони, де роблять озоно та мезотерапію. Вони допоможуть швидко зняти запалення. Головне, не забувати процедуру лікування при перших позитивних результатів, оскільки показує статистика, в 10% випадків, через незакінченого курсу бувають рецидиви.





ІНШІ НОВИНИ