Мінус 5 років. Хто зможе вийти на пенсію раніше, і як це позначиться на бюджеті

Жінкам можуть дозволити виходити на пенсію до 2022 року в 55 років. Якщо у них, звичайно, є 30-річний трудовий стаж. Депутати розглянуть законопроект №0972, який вносив до парламенту ще нардеп минулого скликання ВР з фракції “Радикальної партії” – Юрій Шухевич.

У 2015 році народні обранці підтримали цей законопроект в цілому. “За” були 256 нардепів. Але Порошенко ветував його, апелюючи до того, що грошей просто не вистачить через дефіцит бюджету. Він вніс свої пропозиції. Правда, депутати їх так і не розглянули.

Тепер струсити пил з законопроекту і внести в нього свої зміни вирішив Володимир Зеленський.

Як зниження пенсійного віку відіб’ється на бюджеті і гаманцях українців?

Як зниження пенсійного віку позначиться на казні

Раніше для виходу на заслужений відпочинок жінкам потрібно було досягти 55 років, чоловікам – 60. Потім з 2011 року в країні стали підвищувати пенсійний вік. Щорічно його збільшують на 6 місяців, так що до 202 1 року він повинен складати 60 років. Це крайня відмітка, так що підвищення майже закінчилося.

По суті, цим законопроектом пропонують скасувати підвищення пенсійного віку строком на три роки. Це відповідає іншій ідеї Зеленського про добровільний вихід на пенсію в 55 років, але президент пропонував наділити такою можливістю всіх, а не тільки жінок.

Експерти вважають, що такі зміни можуть негативно позначитися на нашій економіці. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів NEWSONE.ua, що нам потрібно було б, навпаки, йти на непопулярні заходи – підвищувати пенсійний вік.

“В кінці минулого року в МВФ говорили, що Україні доведеться повернутися до підвищення пенсійного віку. Так, практика зі зниженням вже застосовувалася, але не широко. КСУ визнав, що це допустимо для лікарів і вчителів, у яких є потрібні роки стажу. Але вони навряд чи були б зацікавлені виходити на пенсію достроково. Дана ж ініціатива торкнеться великого шару населення. Для людей це, звичайно, позитивно, але звідки ми візьмемо гроші в фонд? у нас вже зараз 157 мільярдів гривень – дефіцит. на 12 пенсіонерів припадає 10 працюючих, податки платить все менше людей. Звідки дрова?”, – говорить він.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко наголошує, що через повернення реформи за рік з’явиться мінімум близько мільйона “додаткових” пенсіонерів. Наш і без того дефіцитний Пенсійний фонд, за її словами, просто не витримає. Компенсації будуть вимагати і ті, хто вийшов на “заслужений відпочинок” раніше. Вона також апелює до того, що країна отримає менше податків, якщо працездатне населення вийде на пенсію. Виходить подвійний удар по Пенсійному фонду.

Але не все так однозначно. Головне науково-експертне управління Верховної Ради вважає, що і економії грошей при відхиленні законопроекту не буде. В першу чергу, він спрямований на захист тих, хто опинився неконкурентоспроможним на ринку праці, або потрапив під скорочення. Тобто, по суті, це альтернатива допомоги по безробіттю.

Зараз в Держслужбі зайнятості зареєстровано понад 10 тисяч жінок віком 55-56 років. І витрати, відповідно, потрібно порівнювати з цими виплатами. Середній розмір допомоги по безробіттю в серпні 2019 року склав 3 253 гривні.

Експерти нагадують: пенсії будуть не такими великими, як якщо б українки працювали довше, так що Пенсійний фонд буде економити. Зараз мінімальна пенсія за віком – 1564,00 гривні.

Крім цього, зазвичай правом дострокового виходу на пенсію користується небагато жінок. У 2014 році, коли поріг становив 55 років, ним скористалося менше 100 тисяч українок. Самі ж пенсії були по 1329,11 гривень. Тобто всього витратили менше 122 мільйонів гривень, що порівняно небагато. Аналітики не брались підрахувати чіткі суми, так, що до кінця передбачити, чи стане додаткове навантаження серйозним ударом по бюджеті, важко.

Чи вигідно це для громадян

Пенсії впираються не тільки в пенсійний вік, але і в наявність стажу. Уже з 2015 року влада поступово почала підвищувати стаж, необхідний для пенсії. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30. Умова для виходу на відпочинок в 55 залишається колишньою – три десятка “робочих” років.

Фінансовий аналітик Олексій Кущ каже, що параметр страхового стажу не дасть українкам істотно виграти від зниження пенсійного віку.

“Пенсійна реформа Гройсмана нівелювала саме поняття виходу на пенсію. Страховий стаж використовується для обчислення розміру пенсійних виплат. Якщо скорочення віку буде супроводжуватися скороченням страхового стажу, то це буде мати сенс. Але якщо не буде змін, то і розмір самих пенсій буде не дуже великий. Людина без мінімального стажу буде претендувати тільки на мінімальну соцвиплату. Це буде вигідно тільки тим жінкам, які перебувають на забезпеченні рідних”, – розповідає він.

Стаж “псує картину” багатьом українцям. До 2028-го року близько половини 60-річних не зможуть вийти на пенсію вчасно. У багатьох не буде необхідних 35 років стажу. Решті доведеться працювати на нього додатково – приблизно до 65 років. Число українців, які досягли юридичної пенсійного віку, але не може отримати пенсії, буде рости з кожним роком.

“Потрібно відмовлятися від таких фейкових законопроектів, щоб не формувати помилкову надію у народу. Це кліпова соціальна політика людей, які не здатні аналізувати причинно-наслідкові зв’язки. Політика разових політичних продакшнів, чергова серія політичного серіалу”, – говорить Кущ.

Як би не намагалися влада збалансувати Пенсійний фонд, що діюча солідарна система абсолютно не вигідна для українців. Якщо порівняти, скільки грошей вкладає у вигляді ЄСВ громадянин, і скільки він отримує на пенсії, то йому дістається тільки близько 75%. При цьому в Україні 67% чоловіків не доживає до пенсійного віку.

Кущ впевнений, що потрібно підвищувати пенсії хоча б до декларативного рівня прожиткового мінімуму. Це 4 200 гривень, про що заявили в проекті держбюджету. Поки такі суми забезпечити не можуть. Новий уряд анонсував тільки планову індексацію пенсій, введену ще урядом Гройсмана. Соцвиплати наступної весни піднімуть на 12-13%.

Гендерне питання

Чому зміни можуть торкнутися тільки жінок? Різницю в 5 років заклали ще в радянські часи, коли чоловікам доводилося працювати на заводах, а жінки народжували багато дітей. Вважалося, що жіночий організм швидше зношувався. Відповідно до цієї ж логіки діють і зараз.

Але сьогодні праця стала не такою важкою, а народжуваність знизилася. Середня тривалість життя жінок в світі – 78,4 роки. Жінки, за статистикою, отримують соцвиплати в середньому протягом 20 років, а чоловіки – тільки 10 років. Українки живуть на пенсії чи не найдовше в світі.

Тому економісти, навпаки, пропонують зрівняти жіночий і чоловічий пенсійний вік. В Європі це звичайна практика. У Німеччині, США, Бельгії, Данії і чоловіки, і жінки працюють до 65 років, в Греції і Ісландії – до 67.

Фінансовий аналітик Олексій Кущ переконаний, що все-таки рівності в цьому бути не повинно.

“На Заході є тенденція зрівнювання пенсійного віку, але ми трохи не в тій моделі. Якщо Україна хоче долати демографічну яму, то для жінок все-таки повинна бути фора. Жінка може народити і вийти на роботу, але в ідеалі хоча б по 3 роки потрібно на кожну дитину, у середньому потрібна фора в 6 років”, – говорить він.

Але є й інша експертна думка, згідно з якою рівність в пенсійному віці – це плюс для жінок. Аналітики українського ринку праці говорять, що жінки охоче продовжують працювати після пенсійного віку, але їм в цьому заважають роботодавці через упередження. Нібито, після 50 людина вже не може бути професіоналом. При цьому в 50 років українки часто ведуть здоровий спосіб життя і проходять перекваліфікацію.

Можливо, варто було б застосувати таке законодавство, як в Європі, коли частину відпустки по догляду за дитиною на себе бере батько, і він не може її передати матері. Це допомагає жінкам менше відхилятися від курсу на кар’єру.

В цілому ж, можна було б застосувати в Україні якусь альтернативу. Наприклад, дійсно знизити пенсійний вік і необхідну кількість стажу для жінок, але тільки з об’єктивних чинників, наприклад, при наявності 3-4 дітей. Це б стимулювало народжуваність.

Скасувати пенсійний вік

Що таке пенсійний вік? По суті, це вік, коли людський організм зношується так сильно, що вже не здатний займатися певною роботою. І це загальноприйнята цифра, яка далеко не завжди відображає реальний стан справ. Підвищення пенсійного віку – це технічна міра. Вона не виправляє ситуацію, а тільки бореться з симптомами, штучно зменшуючи кількість потребуючих соцвиплат. Крім того, нескінченно підвищувати пенсійний вік ми не можемо.

Так що, можливо, в Україні варто було б зовсім скасувати цей параметр.

У Зеленського вже говорили про так званий “гнучкий пенсійний вік”. На деяких роботах важко перебувати після 60, а на інших, якщо вони, наприклад, пов’язані з розумовою працею, можна перебувати набагато довше. Крім того, все залежить від індивідуальних показників здоров’я. Тому жорсткий пенсійний вік не задовольняє потреб громадян.

Замість пенсійного віку можна було б впроваджувати пенсійне накопичення, наповнювати фонд своєї майбутньої пенсії. У Норвегії, наприклад, коли громадянин вважає, що йому пора на пенсію, йому починають виплачувати накопичене з відсотками. Але в Україні є проблеми зі запровадженням накопичувальної системи.

“Немає умов для того, щоб у нас працювала така пенсійна система, як в європейських країнах. Економіка не працює, так що гроші не будуть приростати в трастових фондах, а просто будуть десь лежати. Коли не розвивається економіка, всі розмови про модні речі на Заході не працюють”, – говорить аналітик Володимир Воля.

Так що, навіть якщо закон “про 55 років” приймуть, пенсійний вік з часом все одно буде підвищено. Нехай і через три роки, але від цього нікуди не дітися.

“На жаль, підвищення пенсійного віку не уникнути, – це питання часу. Ситуація в Європі саме така, та й пострадянські країни йдуть до підвищення пенсійного віку”, – говорить Володимир.

Є великі шанси, що ініціатива буде проголосована в парламенті – так влада почне працювати додаткові “очки” . В цілому, вона позитивна, так як жінки зможуть більш гнучко планувати своє життя. Але серйозних переваг для кишені українців ініціатива не несе, і при цьому може погіршити ситуацію в Пенсійному фонді.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ