Вчені: дієта з високим вмістом флаванолів знижує артеріальний тиск

Відповідно до першого з досліджень, в якому використовувалися об’єктивні вимірювання дієти тисяч жителів Великобританії, люди, які дотримуються дієти, що включає продукти і напої, багаті флаванолами, в тому числі чай, яблука і ягоди, можуть привести до зниження артеріального тиску.

Результати, опубліковані в Scientific Reports, вивчили дієту більш 25000 чоловік в Норфолку, Великобританія, і порівняли те, що вони їли, з їх тиском. На відміну від більшості інших досліджень, які вивчають зв’язок між харчуванням і здоров’ям, автори не покладалися на учасників дослідження, які повідомляють про свою дієту, а замість цього об’єктивно вимірювали споживання флаванолів, використовуючи біомаркери харчування – індикатори харчового споживання, метаболізму або статусу харчування, які присутні в нашій крові.

Різниця в артеріальному тиску між тими, хто споживав менше 10% флаванолів, і тими, хто споживав більше 10%, становила від 2 до 4 мм рт. Це можна порівняти зі значними змінами артеріального тиску, які спостерігаються у тих, хто дотримується середземноморської дієти або дієтичних підходів до боротьби з гіпертонією (DASH).

Примітно, що ефект був більш вираженим у учасників з гіпертонією.

“Це дослідження дає нам об’єктивний результат про зв’язок між флаванолами, що містяться в чаї і деяких фруктах, і артеріальним тиском. Це дослідження підтверджує результати попередніх досліджень дієтичних втручань і показує, що ті ж результати можуть бути досягнуті за допомогою звичної дієти. Основними джерелами флаванолів є чай, какао, яблука і ягоди”.

 





ІНШІ НОВИНИ