НАТО готове до військових заходів – Столтенберг

Північноатлантичний альянс готовий до воєнних дій для вирішення конфлікту навколо договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, пише ABC Nyheter.

“Дії в роботі над договором про скорочення озброєнь можуть носити військовий характер, але ми можемо знайти новий підхід”, – сказав генсек.

Глава організації також нагадав про ультиматум, висунутий проти РФ за невиконання умов договору. “Ми дали Росії останній шанс. Термін закінчується другого лютого”, – сказав він.

Відповідаючи на питання про можливість уникнути загострення конфлікту з Росією, Столтенберг наголосив на важливості діалогу. “Поки НАТО стоїть на міцних і сильних позиціях, ми можемо вести діалог з Росією. Це я засвоїв з норвезької політики. Норвегія завжди тісно співпрацювала з Росією в багатьох областях, і це відбувається не всупереч, але завдяки НАТО”, – додав він.

Глава альянсу також розповів про плани НАТО на 2019 рік. За його словами, вищий пріоритет залишається за “порятунком” ДРСМД, але “треба готуватися” і до світу без подібного договору. “Це настільки серйозно, що я не збираюся спекулювати на тему дій НАТО в цьому випадку”, – прокоментував політик можливість провалу переговорів.

Інша важлива тема для НАТО в новому році – розбіжності всередині організації, включаючи висловлювання президента США Дональда Трампа про доцільність існування альянсу.

“Часто ми думаємо, ніби НАТО існує просто для того, щоб США доглядали за Європою. Ні, Європа теж забезпечує безпеку Сполучених Штатів”, – зазначив глава організації, згадавши про застосування 5-ї статті статуту НАТО про колективну оборону після терактів 11 вересня 2001 року в США.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ