У Молдові парламентські вибори: стало відомо про втручання Кремля

Спікер парламенту розповів, як Москва намагається впливати на виборчий процес в Молдові

У Молдові почалися чергові парламентські вибори – о 7:00 (час збігається з київським) в республіці відкрилися 2018 виборчих дільниць, повідомив місцевий Центрвиборчком.

Виборчий процес в цьому році відрізняється від попередніх. Якщо раніше вибори проходили за пропорційною системою, то зараз її замінили на змішану: з 101 члена парламенту 50 пройдуть за партійними списками, а 51 – по одномандатних округах.

Крім кандидатур депутатів, виборцям запропонували взяти участь в консультативному референдумі – молдавани зможуть відповісти на два питання: про скорочення числа народних обранців до 61 і про можливість відкликання виборцями депутата.

Відзначимо, що спікер парламенту Андріан Канду вже заявив про втручання Росії.

“Російська Федерація використала багато інструментів для того, щоб вплинути на виборчу кампанію в Молдавії. Це і амністія мігрантів, і зняття мит на молдавську продукцію, і ситуація з врятованими з Афганістану пілотами” , – сказав він 24 лютого.

Додамо, що порядок під час виборів забезпечують більше 4 тис. Співробітників поліції, а понад 3 тис. Спостерігачів, включаючи громадян СНД, ЄС та представників ОБСЄ, стежать за порушеннями на виборчих дільницях.

Голосування завершиться о 21:00, а перші попередні підсумки будуть оголошені вже через годину після цього.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ