Біля берегів Данії за три роки утворилися 11 нових островів

У Балтійському морі біля берегів Данії в період з 2015 по 2018 рік з’явилося 11 нових островів.

“В цілому датське Управління у справах природи зареєструвало 11 островів в Королівстві Данія з 2015 по 2018 рік”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, кілька нових островів з’явилося на північ від острова Мен. В районі фіорда Ніссум, на заході Ютландії, виникло п’ять острівних новоутворень меншого розміру.

“Нові острова виникають через ерозію ґрунту в морі. Як правило, це відбувається на високих схилах, де грунт сповзає і його відносить морською течією”, – пояснив співробітник Управління у справах природи Ес Огорд.

Відомо, що 11 островів складаються в основному з піску і мають загальну площу в 63 га, приблизно таку ж, як і Ельм, 78-й за величиною острів Данії, розташований в протоці Каттегат.

“Коли сила течій слабшає, (перенесений ними) матеріал осідає, і з часом може виникнути острів. Часто відкладення виникають навколо мисів і подібних ділянок суші. Там і можуть утворюватися острова, які схожі на нанизані на нитку перлини”, – пояснив Ес Огорд.

За його словами, датський ландшафт, який відчуває на собі постійний вплив води і течій, постійно змінюється. У той же час, поряд з появою нових островів зникають старі.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ