Боротьба за Курили: Японія раптово пішла на поступки Росії

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе може погодитися на те, щоб Росія віддала тільки два острови Курил з чотирьох, що складає лише 7% спірної території.

Однак, як зазначається у статті The Japan Times, навіть якщо договір країни підпишуть, у Абе можуть бути проблеми з його ратифікацією, оскільки лише 11% японців підтримують таке вирішення питання.

Російські та японські дипломати можуть вже у червні 2019 року підписати мирний договір щодо Курильських островів, коли президент РФ Володимир Путін приїде до Японії на саміт “Великої двадцятки”.

“Японія довгий час наполягала на поверненні їй чотирьох островів Курильської гряди, але віднедавна йдеться лише про два найменших — Шикотан і Хабомаї… У цьому полягає велика поступка Японії, тим більше що Росія говорила, що при укладенні мирного договору ніякої автоматичної передачі островів не буде, а будуть лише обговорені умови їхнього переходу”, — наголошується у статті.

Японія, швидше за все, бачить цей процес так: кордон буде змінено відразу, але Росія зможе якийсь певний час керувати територією по-старому. В такому разі перехід буде м’яким і не стане для місцевих жителів дуже різким.

Втім, крім територіального питання, в угоді будуть порушені й інші проблеми. Наприклад, автор статті передбачає формулювання про дружбу і взаємний ненапад. В такому разі Москва перестане боятися, що Японія як союзник США допомагатиме їм у будь-яких агресивних діях проти Росії. За деякими даними, Японія навіть обіцяла, що не стане розміщувати на території переданих їй островів американські бази.

Абе, якщо і захоче укласти такий договір, зіткнеться з невдоволенням усередині країни, вважає автор статті. Він не пояснив народу, чому змінив позицію з чотирьох островів на два, посилаючись на таємницю переговорів.

Тому, судячи з опитувань, лише 11% японців підтримують цей варіант із двома островами. Тож навіть немає гарантій, що подібний договір буде ратифікований, і шансів на це стає все менше у міру того, як наближається кінець прем’єрського терміну Абе у 2021 році.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ