Афера на $3 млрд: у США спіймали голову міжнародної криптовалютної піраміди

У США затримали громадянина Болгарії Костянтина Ігнатова у справі про фінансову піраміду OneCoin, жертвами якої стали 3 мільйони осіб.

Після затримання в аеропорту Лос-Анджелеса глава компанії OneCoin Ltd постав перед судом і був заарештований, повідомляється на сайті прокуратури Південного округу Нью-Йорка.

У справі також фігурує його сестра Ружа Ігнатова – вона є засновником OneCoin і залишається на волі. Її звинувачують у шахрайстві з використанням засобів комунікації, шахрайстві з цінними паперами і відмиванні грошей.

За даними слідства, Ігнатова заснувала OneCoin у 2014 році і керувала компанією до 2017 року, після чого компанію очолив її брат.

Основна бізнес-модель OneCoin полягала в продажу освітніх пакетів по криптовалютному трейдингу. Учасники проекту отримували реферальні комісії за залучення нових осіб і продаж пакетів.

При цьому в прокуратурі Південного округу Нью-Йорка відзначають, що представники OneCoin повідомляли своїм жертвам недостовірну інформацію, зокрема, що криптовалюта майниться за допомогою серверів, що належать компанії, хоча в дійсності ніякого майнингу не велося.

У результаті через аферу з фінансовою пірамідою постраждали 3 мільйони людей по всьому світу. За даними звітів, отриманих в ході розслідування, виручка OneCoin в 2014 – 2016 роках склала 3,4 млрд євро, а прибуток – 2,2 млрд євро.

Джерело