Більше не партнер: у ЄС ухвалили жорстке рішення проти Росії

Європарламент заявив, що Росія більше не є стратегічним партнером Євросоюзу, і тому Угоду про партнерство та співробітництво 1994 року треба переглянути.

Відповідну резолюцію було ухвалено у вівторок, 12 березня, на пленарній сесії у Страсбурзі. Документ підтримали 402 євродепутата, 163 — висловилися “проти”, а 89 — утрималися.

Європарламент закликав ЄС “до критичної і всеосяжної переоцінки своїх відносин з Російською Федерацією”, обґрунтувавши це тим, що внутрішня і зовнішня політика Кремля суперечить європейським цінностям.

Парламентарі також обурені “діями Росії щодо України, починаючи з 2014 року”. У зв’язку з цим у ЄП заявили, “що в нинішніх обставинах Росію більше не можна розцінювати як стратегічного партнера”.

“ЄС не може розглядати поступове повернення до “бізнесу як завжди”, поки Росія повністю не виконає Мінські угоди і не відновить територіальну цілісність України”, – йдеться у повідомленні.

У ЄП також стурбовані російської мілітаризацією Азовського моря, Чорноморського регіону і Калінінградської області, а також порушеннями територіальних вод європейських країн у Балтійському морі.

Депутати підтримали мандат на розгортання миротворчої місії ООН у східній Україні, а також закликали призначити спеціального посланника ЄС щодо Криму і Донбасу.

Європарламент також вказав Росії на її відповідальність за катастрофу рейсу МН17 в 2014 році, що підтверджено міжнародною слідчою групою.

Законодавчий орган ЄС суворо засудив причетність Росії до справи Скрипалів, до проведення дезинформаційних кампаній, кібератак, які здійснюються російськими спеціальними службами з метою дестабілізації суспільних і приватних комунікацій, і посилення напруженості в ЄС і в країнах-членах.

Крім того, Європарламент закликав зупинити газопровід “Північний потік-2”, за допомогою якого Росія планує постачати газ в Європу в обхід України.

Зокрема, “Північний потік-2” посилює залежність ЄС від поставок російського газу і ставить під загрозу внутрішній ринок Європи.

Російський газопровід також не відповідає положенням енергетичної політики Євросоюзу та її стратегічним інтересам.

“Європарламент наголошує, що на даний час Євросоюз є головним торговим партнером Росії і що ЄС збереже свою позицію як ключового економічного партнера у найближчому майбутньому. Але в той самий час він вказує на те, що газопровід”Північний потік-2″ посилює залежність ЄС від поставок російського газу, ставить під загрозу внутрішній ринок ЄС і не відповідає положенням енергетичної політики ЄС та її стратегічним інтересам — і тому має бути зупинений”, — йдеться у тексті доповіді.

Газопровід “Північний потік-2” пройде Балтійським морем, з’єднавши постачальників у Росії зі споживачами у Європі. Його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км, пропускна спроможність — 55 млрд куб. м газу на рік. Дві гілки газопроводу мають бути побудовані до кінця 2019 року.

“Північний потік-2” піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — через виняткові економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проект оцінюють у 9,5 мільярдів євро. Його реалізує “Газпром” в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов’язання профінансувати “Північний потік-2” сумарно на 50%, тобто на 950 мільйонів євро кожен. “Газпром” надасть другу половину коштів — 4,75 мільярда євро.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ