Південну Африку накрив катастрофічний циклон: більше тисячі загиблих

Південь Африки накрив потужний циклон “Ідаі”, який позбавив життя понад тисячу людей.

Під удар потрапили Мозамбік, Малаві і Зімбабве, передає BBC. У “Червоному хресті” ситуацію назвали “масштабною і жахливою”.

Президент Мозамбіку Філіпе Ньюс виступив із заявою, що в країні загинули близько тисячі осіб. Хоча офіційно влада повідомила про 84 загиблих, глава держави запевнив, що цифри набагато серйозніші, оскільки він особисто бачив безліч трупів і зруйнованих будинків.

За даними місцевої влади, ще 1500 жителів Мозамбіку постраждали від падіння дерев та уламків будівель.

Повінь майже повністю зруйнувала друге за величиною місто Мозамбіку Бейру. Знищені були посіви, будинки та громадські будівлі.

У Зімбабве за офіційною статистикою загинуло 98 осіб, 217 вважаються зниклими безвісти. У Малаві зафіксовано 122 загиблих у результаті повеней, викликаних зливами.

При цьому, точну кількість жертв встановити не вдалося, оскільки регулярно надходять повідомлення про нові смерті.

Ситуація ускладнюється тим, що рятувальники занадто довго не могли потрапити в постраждалі від стихії райони. Негода не дозволяє військовим вертольотам прилетіти на допомогу, в зоні лиха немає зв’язку. Багато місцевих жителів рятуються втечею.

У Всесвітній організації охорони здоров’я попередили, що тепер постраждалим від циклону районам загрожує гуманітарна катастрофа.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ