У НАТО заперечують припинення співпраці з РФ

Північноатлантичний альянс заперечує заяву Росії про те, що НАТО і Москва повністю припинили співпрацю.

“Позиція НАТО не змінилася. У відношенні Росії Північноатлантичний альянс дотримується двовекторного підходу: потужне стримування і оборона при збереженні серйозного діалогу”, – йдеться в заяві прес-секретаря НАТО Оани Лунгеску, оприлюдненій у вівторок, 16 квітня.

Напередодні заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що Росія і НАТО повністю припинили співпрацю з цивільної та військової лінії.

У відповідь на це Оана Лунгеску вказала, що в березні 2014 року Альянс в зв’язку з “агресивними діями Росії проти України, повністю призупинив практичне співробітництво з Росією, зберігши при цьому канали для політичного і військового діалогу”, і ситуація з тих пір не змінилася.

Представник альянсу нагадала, що на саміті в Брюсселі в липні 2018 року члени НАТО виключили можливість повернення до “бізнесу як завжди” до тих пір, поки в поведінці Росії не відбудеться “явних, конструктивних змін, які продемонструють дотримання Москвою міжнародного права і її міжнародних зобов’язань”.

“НАТО схильна до діалогу з Росією з метою ясного позначення наших позицій, зниження ризиків і посилення прозорості”, – вказала Лунгеску, зазначивши, що альянс продовжує діалог з Росією на різних рівнях. Як приклади вона привела зустрічі Ради НАТО-Росія, остання з яких відбулася в січні, а також зустрічі генсека НАТО Йенса Столтенберга з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, остання з яких відбулася в березні 2019 року в Мюнхені.

“Заступник генерального секретаря НАТО продовжує регулярний діалог з російськими дипломатами. Ми також зберігаємо військові канали зв’язку. Голова військового комітету НАТО і верховний командувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі підтримують прямі контакти з начальником генерального штабу збройних сил РФ. Наприклад, генерал Скапарротті в грудні зустрічався з генералом Герасимовим”, – нагадала Оана Лунгеску.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ