Сенатор Мерфі: “Зеленський – абсолютний неофіт в політиці”

27 жовтня сенатор від штату Коннектикут Кріс Мерфі в інтерв’ю виданню Politico повідомив – на Україну «безсумнівно» чинився тиск задля виконання Києвом побажань Дональда Трампа. За словами політика, факт домовленостей в стилі «послуга за послугу» однозначно підтверджується доказами.

Адміністрація Трампа регулярно спростовує звинувачення в наявності формули «послуга за послугу». У Білому домі підкреслюють: у розмовах з українськими чиновниками, в тому числі, з президентом Володимиром Зеленським, не давалися прохання про розслідування діяльності колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина Хантера. Проте, на слуханнях в конгресі вже кілька чиновників під присягою заявили, що надання американської військової допомоги Україні залежало від готовності Києва до ініціювання згаданого розслідування.

«Поза всяким сумнівом, вони, звичайно ж, відчували тиск», – знову підкреслив демократ Мерфі, член сенатського комітету з міжнародних відносин, в інтерв’ю CNN. «І, природно, Зеленський намагається представити цю ситуацію в максимально сприятливому світлі, оскільки все ще перебуває в залежності від США».

За словами Мерфі, намір особистого адвоката Трампа Руді Джуліані звернутися до Зеленського з проханням про розслідування справи Байдена – «секрет Полішинеля».

Під час вересневого візиту Кріс Мерфі застеріг українського президента (сенатор називає його «абсолютним неофітом в політиці») від втягування в американську політику, і Зеленський погодився з його думкою. При цьому, додав Мерфі, Україна не вистоїть в безперервному військовому протистоянні з Росією без американської допомоги.

27 жовтня віце-президент Майк Пенс ухилився від прямої відповіді на питання репортера CBS – «чи не вважає Пенс, що посадові особи, які погоджують надання Україні американської допомоги через прохання про проведення розслідування в справі Байдена, сьогодні брешуть у своїх свідченнях?».

«Я можу говорити тільки про те, що мені відомо», – відповів віце-президент.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ