Три західні спецслужби встановили причетність ФСБ до отруєння Навального, – The Guardian

Західні спецслужби прийшли до висновку, що за отруєнням лідера російської опозиції Олексія Навального стоїть ФСБ Росії

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, цю версію отруєння головного критика Кремля негласно підтвердили розвідслужби Великої Британії, Німеччини та Франції.

Два джерела заявили, що, за їхніми даними, отруєння Навального було організовано другою службою ФСБ (службою із захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом). Вона з’явилася на базі 5-го управління КДБ, яке займалося боротьбою з критиками режиму.

Співрозмовники припускають, що операція була розроблена не для того, щоб убити Навального, а для того, щоб відправити йому чіткий сигнал і змусити його покинути Росію.

Джерела лондонського розслідувального відділу центру Досьє заявили, що вибір нервово-паралітичної речовини з групи Новачок не був випадковим. ФСБ контролює виробництво найрізноманітніших отруйних речовин, багато з яких світу невідомі. Вони наголосили, що якби ФСБ хотіла вбити Навального, вона б зробила це.

Експерт з російських спецслужб Андрій Солдатов додав, що причетність другої служби ФСБ «цілком імовірна». Її очолює генерал Олексій Сєдов, колишній офіцер КДБ з Санкт-Петербурга. Він знайомий з Володимиром Путіним з 1990-х років і вважається близьким до глави Кремля.

Головний критик Кремля Олексій Навальний був отруєний 20 серпня в Росії нервово-паралітичною речовиною з групи Новачок. Подібною речовиною в 2018 році отруїли колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку в британському Солсбері.

Висновки про отруєння “Новачком” підтвердили три незалежні лабораторії в Німеччині, Франції та Швеції.

Організація із заборони хімічної зброї також виявила сліди речовини з групи “Новачок” в аналізах російського опозиціонера.

Олексію Навальному стало зле на борту літака Томськ-Москва 20 серпня. Лайнер здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська, звідки опозиціонера в коматозному стані доставили в місцеву лікарню швидкої допомоги.

Через два дні політика евакуювали до берлінської клініки “Шаріте”. Через кілька тижнів після отруєння стан Навального покращився і його відключили від апарату ШВЛ.

23 вересня Навального виписали з лікарні, він проходить реабілітацію в Німеччині, але обіцяє повернутися в Росію.

Лідер опозиції звинуватив президента РФ Володимира Путіна в отруєнні. У недавньому інтерв’ю він сказав, що це могли зробити тільки два російські відомства – ФСБ або Служба зовнішньої розвідки – з дозволу Путіна.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ