Як вибрати приватну клініку і не помилитися

Чим відрізняється державна медицина від приватної? Відповісти на це питання не дуже складно. Приватна медицина пропонує швидке обслуговування і лікування за сучасними стандартами. Державна медицина – вона просто безкоштовна.

Звичайно, «безкоштовна» зовсім не означає «бездарна», але певні незручності в державних клініках все ж є. Наприклад, медкарта – її втрачали в радянські часи, і як і раніше періодично втрачають зараз. З фахівцями вузького профілю в державних медклініках теж бувають труднощі. Та й горезвісні черги нікуди не зникли. Запис через «держпослуги» працює прекрасно, але далеко не всі пенсіонери опанували цю премудрість, а тому багато з них по-старому просто приходять постояти під кабінетами.

Приватна медицина, як альтернатива

Для людини, яку не влаштовує відстоювання черг, кадровий дефіцит фахівців і легкий бардак в організації роботи дуржавного закладу, істинним порятунком стають приватні клініки – такі, як Smart Medical Center в Києві на Оболоні. Звернення в подібний медцентр має цілий ряд переваг в порівнянні з державним закладом:

  • Приватні лікарі вкладаються в норматив часу і не затягують огляд пацієнта довше відведеного.
  • Графік роботи адаптований під зручність відвідувачів, а тому від першого візиту до призначення лікування рідко коли проходить більше двох відвідувань.
  • Наявність сучасного обладнання дозволяє поставити діагноз без «дообстеження».

Говорячи простіше, приватні медичні центри дозволяють економити, в першу чергу, час. А ось щоб не прогадати з якістю отримуваних послуг, клініку потрібно вибирати дуже уважно, дотримуючись наступних рекомендацій.

Віддалена оцінка: вивчити сайт

Важко собі уявити сучасну приватну медклініку, у якої не було б свого інтернет-сайту. Пацієнт, який має намір відвідати, наприклад, медичний центр Smart Medical Center, легко може зайти на сайт цієї медустанови smartmedicalcenter.ua і прочитати там все, що його цікавить. Головне – знати на що слід звернути увагу.

Для початку потрібно переконатися, що обрана клініка надає широкий спектр послуг: прийом фахівців усіх напрямків, всі види діагностичних послуг, оформлення медичних довідок та інше. Є центри, які спеціалізуються тільки на одній сфері – наприклад, урологія або офтальмологія. Такі клініки підійдуть тільки пацієнтам, у яких точний діагноз давно відомий. А ось якщо причину захворювання лише потрібно з’ясувати, то краще відвідати багатопрофільну клініку, де є можливість отримати висновок відразу декількох фахівців – або лікувати відразу кілька захворювань.

Далі, потрібно переглянути список лікарів, які ведуть прийом у досліджуваній клініці. На всякі регалії, типу «кандидат медичних наук», уваги звертати не варто – вони слабо характеризують вміння спеціаліста успішно лікувати складні випадки захворювань. А ось пошукати в інтернеті відгуки пацієнтів про того чи іншого лікаря буде корисно – знайдена інформація може як підтвердити правильність рішення нанести візит саме до цього лікаря, так і змусити від цього наміру відмовитися.

Важливе значення має вік медклініки. При терміні роботи в 1-2 роки різні організаційні моменти напевно ще до кінця залагодити не вийшло, та незмінність кадрового складу теж під питанням. А ось в клініки, які працюють близько 8-10 років, можна звертатися сміливо – тут механізм роботи «відшліфований» часом, а тому якихось нестиковок або неприємностей чекати не доводиться.

Перший візит і перше враження

Насправді, перше враження далеко не таке оманливе, як кажуть, а тому краще до нього прислухатися. Тривожними ознаками є:

  • некомпетентність працівників реєстратури, які насилу відповідають на поставлені пацієнтом питання;
  • черги під кабінетами;
  • «криворукість» персоналу в маніпуляційних (з 3-го уколу знаходять вену);
  • несучасне обладнання або навіть його відсутність.

Якщо перераховані ознаки мають місце бути, то клініку краще змінити. Благо, ринок платних медпослуг досить великий.

Прийом у лікаря – підхід до діагностики

Хороший лікар – це не той, який терпляче вислуховує все, що хоче йому висловити пацієнт, а той, хто ставить діагноз на підставі всебічного обстеження хворого. Досить часто пацієнтам такий підхід не подобається: мовляв, ганяють по кабінетах даремно, аби грошей побільше здерти. Але саме така манера прийому є єдино правильною. Лікар, який призначає лікування після оцінки стану хворого «на око», швидше за все налаштований скоріше випровадити пацієнта зі свого кабінету. Якщо подібне діється в платній клініці, то краще вже звернутися в державну – там лікарі будуть робити те ж, але безкоштовно.

Висновок

Вибір медичної клініки – справа відповідальна, адже здоров’я, на відміну від побутової техніки, по гарантії не поміняєш. Саме тому оцінку потрібно проводити по всіх трьох перерахованих вище критеріям, не забуваючи головного – навіть якщо вибір був зроблений неправильно, то завжди можна змінити і лікаря, і медцентр.





ІНШІ НОВИНИ