Як вибрати універсальний сотейник з урахуванням матеріалу

Сотейник – посуд, схожий на високу сковороду, великий ківш або низьку каструлю, призначений для приготування страв на плиті і в духовці. Завдяки універсальній формі, він підходить для смаження, тушкування, томління м’яса, овочів, риби. Широке дно зручне для голубців, вареників і локшини. Можна використовувати для варіння джемів і варення.

Що таке сотейник і чим він відрізняється від сковороди і каструлі

Відмітна особливість сотейника – висота бортиків. Як правило, вона складає 6-7 см – менше, ніж у каструлі, але більше, ніж у сковороди. Стінки найчастіше прямі, але зустрічаються злегка нахилені або закруглені. Високі стінки допомагають підвищувати температуру всередині посуду і прискорювати приготування.

Форма дна буває не тільки круглою, є овальні, квадратні і прямокутні сотейники.

Класичний варіант з однією довгою ручкою призначений для смаження зі струшуванням вмісту. Назва походить від французького слова «соте», в перекладі – стрибати. У процесі приготування способом соте продукти не перемішують, а підкидають, виконуючи різкі рухи вгору-вниз. Високі бортики не дають шматочкам вискочити і розлетітися по кухні.

Але одна ручка не завжди доречна, якщо посуд великий і важкий – виготовлений ​​з чавуну або литого алюмінію. Є моделі з двома короткими ручками – литими або з кріпленням, вони не менш зручні для струшування. Третій варіант – дві ручки, одна довга, як у сковороди, а друга коротка, як у каструлі.

Щоб довго тушкувати страву, потрібен товстий корпус. Потовщені стінки і товсте дно – відмінні ознаки універсального сотейника. Вони забезпечують рівномірне приготування, перешкоджають пригорянню і швидкому випаровуванню вологи.

Товстий метал довше зберігає тепло, тому страва залишається гарячою і навіть продовжує готуватися ще кілька хвилин після відключення плити. Але залишкове тепло не призводить до розварювання.

Матеріал – головний критерій вибору

Для виготовлення сотейників використовують різні матеріали, що значно розширює сферу їх застосування на кухні.

Переваги та особливості чавуну

Не поспішайте купувати перший-ліпший чавунний сотейник, тому що його не можна назвати універсальним. З одного боку, чавун – матеріал з високою теплоємністю, страви в ньому готуються рівномірно і не пересихають. Відмітна особливість сплаву – висока пористість, завдяки якій посуд довго залишається гарячим.

Скрізь твердять, що до чавуну нічого не пристає і не пригорає. Але це твердження вірне тільки в тому випадку, якщо пори забиті. Нову сковороду потрібно завжди готувати перед першим застосуванням – прожарювати. Якщо ви збирайтеся задіяти сотейник як сковороду, виключно для смаження, то чавун цілком підійде. Але для тушкування в соусах і бульйонах цей варіант не годиться.

Справа в тому, що при контакті з киплячими рідинами пориста поверхня очищається від жирів. Вони переходять в страву, змінюючи її смак, а посуд втрачає протипригарні властивості. Потрібно нове прожарювання.

Всіх цих недоліків позбавлені чавунні сотейники з покриттям. Захисне покриття буває протипригарним і емалеви. З антипригарних найбільш практичними є кам’яне і титанове. Керамічне не терпить різкого контрасту температур і вимагає обережного поводження. Емаль призначена для тушкування і варіння.

Яким повинен бути алюміній

Недорогі сотейники з штампованого алюмінію не підходять для тушкування і томління. У них можна варити вареники та картоплю, але готувати з малою кількістю рідини тривалий час, навіть якщо є антипригарне покриття, не вийде. Якщо ви віддаєте перевагу багатофункціональному і практичному посуду, то краще вибирайте в лінійці литого алюмінію.

За своїми властивостями литий алюміній схожий на чавун – пористий, довго зберігає тепло, підходить для тривалого приготування. Тільки вибирайте антипригарні сотейники, так як в алюмінієвому посуді без покриття проблематично і небажано тушкувати і варити. Причини ті ж, що і описані вище для чавуну.

У серії протипригарних сковорідок найбільш практичні сотейники з мармуровим покриттям, до складу якого входить кам’яна крихта. Такий посуд витримує високі температури, не боїться кислих соусів і відсутності рідини.

Непогано зарекомендувало себе керамічне покриття. Якщо дотримуватися правил користування і догляду, такий посуд буде радувати кілька років. Головне – не кладіть холодні продукти на розпечену поверхню і не вливайте холодні рідини. Ідеальний варіант для тушкування страв, коли всі інгредієнти закладають одночасно.

Чи варто купувати сотейник з нержавійки

Привертають увагу глянсовою поверхнею сотейники з нержавіючої сталі, проте їх не можна назвати універсальними. Вони підходять для тушкування овочів (навіть кислих) і м’яса в різних соусах, включаючи молочні. Ідеальні для приготування ягідних соусів – що не окислюється і не вступають в реакцію з продуктами.

Але цей сплав нагрівається нерівномірно. А нерівномірний нагрів призводить до того, що м’ясо і овочі прилипають до дна. Готувати без жиру і рідин в такому посуді теж не можна.

Придбати нержавіючий сотейник можна, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування і не плануєте смажити перед тушкуванням. Перевагу краще віддати сковородам з потовщеним корпусом. Тонкий спровокує швидке випаровування рідини під час кипіння. Страва вийде сухою і може пригоріти.





ІНШІ НОВИНИ