
Наші очі – унікальний орган, який дозволяє нам не тільки бачити форму та глибину предметів, розрізняти безліч відтінків кольорів, а й керувати світловими сигналами для правильної роботи всього організму. На жаль, зір страждає від щоденних навантажень, які стали мало не обов’язковими в сучасних умовах. Саме тому очі потребують додаткового захисту. Його, серед іншого, забезпечує вітамін А, який також називають ретинолом.
Вітамін А відіграє важливу роль у перетворенні нервових імпульсів в зображення на сітківці. Сітківка – світлочутлива ділянка в задній частині ока, і дефіцит вітаміну А може призвести до розвитку так званої курячої сліпоти.
Вітамін А для зору необхідний, але він також дуже важливий для забезпечення багатьох інших функцій в організмі:
- допомагає клітинам епітелію утримувати вологу
- змешує прояви стенокардії
- сприяє зміцненню кісток
- не дає холестерину відкладатися на стінках судин
- бере участь у процесі відновлення тканин слизових оболонок
- регулює імунітет і має потужну антиоксидантну дію.
Найпоширеніші причини виникнення дефіциту вітаміну А – незбалансований раціон, поганий сон, хронічна втома, підвищене нервове і розумове напруження.
Куряча сліпота: причини розвитку захворювання
Куряча сліпота є одним із видів порушень зору, а також однією з найбільш явних ознак дефіциту ретинолу. Її друга назва – гемералопія, або сутінковий зір. Люди з таким синдромом відчувають погіршення зору вночі або в погано освітлених місцях, а процес адаптації в темряві відбувається досить довго і триває кілька хвилин.
Деякі захворювання очей можуть спричиняти курячу сліпоту, зокрема:
- короткозорість
- катаракта (помутніння кришталика ока)
- “тунельний зір”
Люди похилого віку більше схильні до розвитку катаракти, вони ж частіше страждають на курячу сліпоту, ніж діти, підлітки або молоді люди.
Що їсти з користю для зору
Для підтримки здоров’я очей важливо правильно харчуватися. Дотримання принципів збалансованого, здорового харчування допомагає знизити ризик розвитку офтальмологічних захворювань. Їх можна уникнути, якщо включати в щоденний раціон продукти, що містять необхідні вітаміни, поживні речовини і мінерали, серед яких важливе місце належить антиоксидантам.
Найбільш корисними елементами для зору вважаються
- лютеїн
- вітаміни А, С, Е
- бета-каротин
- поліненасичені жирні кислоти Омега-3
- цинк
Щоб зберегти зір, рекомендується включити в раціон такі продукти харчування:
- зелені листові овочі: шпинат, брокколі
- лосось, тунець та іншу жирну рибу
- яйця, горіхи, квасолю та інші джерела білків
- цитрусові
- устриці, морепродукти
- свинину
Збалансований раціон повинен включати достатню кількість білкової їжі, молочні продукти, фрукти й овочі. А такі корисні речовини, як поліненасичені жирні кислоти Омега-3, лютеїн, цинк, вітаміни С і Е можуть допомогти уникнути вікових проблем із зором, наприклад, катаракти.
Корисні поради для поліпшення зору
Якщо ви маєте щоденні відчутні зорові навантаження, працюєте за комп’ютером, перебуваєте в приміщенні з сухим повітрям – скористайтеся для профілактики дискомфорту зволожуючими краплями з гіалуроновою кислотою, наприклад, краплями Хіло-Комод. Препарат має оптимальну в’язкість для зволоження поверхні очей. Краплі безпечні, відпускаються в аптеках без рецепта і є ефективним методом запобігання синдрому сухого ока, позбавляють дискомфорту в очах при ненормованих зорових навантаженнях.