Грошові перекази Western Union: найпопулярніша система в світі

При виникненні необхідності переслати гроші за кордон, вибирати особливо не доводиться: таку можливість можуть забезпечити або банки, або системи грошових переказів. У банк є сенс йти, якщо одержувач переказу має власний банківський рахунок. В цьому випадку переказ коштів виходить трохи дешевшим. Але якщо рахунку немає, а гроші потрібні терміново, виручать міжнародні системи грошових переказів, а саме:

  • Western Union
  • MoneyGram
  • Welsend
  • INTELEXPRESS
  • Ria

Серед них найбільшою, відомою і найстарішою є Western Union, тому у нашій статті поговоримо детальніше саме про неї.

Трохи історії

Western Union здійснює грошові перекази вже близько 160 років, і має більш 480 тисяч пунктів обслуговування по всьому світу. З цією компанією співпрацюють понад 300 банків світу, в тому числі такі великі українські банки, як Приватбанк, Ощадбанк, Укрсиббанк, Райффайзен Банк Аваль, Украгазбанк, і багато інших. В Україні Western Union розпочала роботу в 1993 році, і швидко завоювала популярність як зручна і проста система для здійснення міжнародних переказів. Це підтверджує і постійне зростання числа пунктів обслуговування клієнтів, що працюють на всій території країни. Втім, в Western Union можна робити не тільки міжнародні перекази: швидко і просто можна перевести гроші і всередині країни, скориставшись послугами компанії.

Особливості переказу

Для того щоб перевести гроші,потрібно перейти за посиланням https://bankalliance.ua/transfers, причому ні тому, хто відправляє переказ, ні його одержувачу не потрібно відкривати рахунок в банку, хоча якщо у одержувача рахунок є, гроші можна відправити і на нього. Відправлений переказ буквально через кілька хвилин вже може бути виплачений в будь-якому пункті Western Union в будь-якій точці світу готівкою. У рідкісних випадках переклад йде довше, але в деяких країнах можуть мати місце ситуації, що гроші приходять тільки на наступний день після відправлення.

Надіслати гроші можна і за допомогою мережі Інтернет, а також зателефонувавши за спеціальним безкоштовним телефоном компанії (в США і Великобританії) або за допомогою мобільного телефону – для цього потрібна дебетова або кредитна карта. Western Union дозволяє своїм клієнтам користуватися послугами системи для оплати своїх кредитів, рахунків за комунальні послуги та електроенергію, але дані послуги в основному доступні і користуються популярністю в США, а для України поки більш актуальними є перекази коштів родичам, які перебувають за кордоном, відправка грошей напередодні зарубіжних поїздок або оплата таким способом товарів або послуг зарубіжних партнерів.

З відправника переказу Western Union утримує комісію, розмір якої залежить від декількох факторів – суми переказу, валюти і напрямку переказу. Комісії досить високі, але це компенсується оперативністю проходження платежу і простотою операцій з відправлення та одержання переказів.

Процедура відправлення грошового переказу за допомогою Western Union досить проста. Потрібно просто знайти найближчий пункт обслуговування цієї компанії, і повідомити оператору, заповнивши Заяву для переказу грошей, такі відомості: ім’я одержувача переказу повністю, місто і країну, де переказ повинен бути отриманий, суму переказу. Потім пред’явити документ, що засвідчує особу, та передати гроші, призначені для перекладу та оплати послуги з перекладу, оператору. Оператор видасть квитанцію з КДНП (контрольним номером грошового переказу) та інші документи, і через кілька хвилин ваш переказ вже буде здійснений, і його зможе негайно отримати адресат. Йому достатньо буде назвати повне ім’я одержувача, вказане в системі для даного перекладу, пред’явити посвідчення особи з фотографією, а також назвати суму переказу та країну, з якої гроші були відправлені. Не у всіх, але в деяких країнах одержувач переказу повинен буде назвати КДНП, який вказаний у квитанції відправника. На сайті компанії по КДНП можна дізнатися статус грошового переказу, а також скористатися таблицею транслітерації: щоб не виникало проблем з отриманням перекладів, прізвища та імена латиницею необхідно писати за певними правилами.

У 2008 році Western Union запустила програму лояльності, вже діючу в 65 країнах світу, які постійно користуються послугами компанії – Western Union Gold Card. Клієнти, які мають Золоту карту Western Union, заохочуються бонусами за кожен відправлений грошовий переказ, і отримують суттєві пільги і знижки.

Проте, численні переваги і зручності, які можна отримати, скориставшись послугами Western Union, для об’єктивності необхідно розбавити «ложкою дьогтю», згадавши про проблеми, які періодично виникають у клієнтів компанії. В основному такі проблеми бувають пов’язані з неуважним ставленням співробінтників, які відправляють гроші до правил, відповідно до яких здійснюється переказ і видача грошей одержувачам, і зневагою застереженнями системи щодо неприпустимості відправлення переказів незнайомим особам та повідомлення третім особам будь-яких даних про переведення.





ІНШІ НОВИНИ