Нут: корисні властивості рослини та її використання

Нут – це бобова (стручкова) рослина, яку ще називають турецьким або баранячим горохом. Зерна незвичайної форми багатьом нагадують голову барана з дзьобом. У стручках невеликого розміру розташовується не більше 3-х зерняток. Колір їх в більшості випадків жовтий, але також допустимі і інші відтінки.

Батьківщиною нуту прийнято вважати Середню Азію. На сьогоднішній день площа культивації значно збільшилася, і зустріти рослину можна на території Європи, Індії, Африки і Середземномор’я. У деяких джерелах є інформація, що вживали горох нут ще задовго до нашої ери. До речі, зерна використовували не тільки в їжу, а й для лікування деяких захворювань. Нут є екологічно чистим продуктом, оскільки в ньому не накопичуються нітрати, токсини та інші шкідливі речовини.

Використання в кулінарії

Використання нуту в кулінарії обумовлене легкістю приготування. Він привертає увагу горіховим присмаком. Багато країн вважають баранячий горох ласощами, а особливо він популярний в Таїланді, Індії, Африці і в інших екзотичних країнах. Рецепти найсмачніших та найцікавіших страв з нуту можна знайти в блозі Метро за посиланням https://blog.metro.ua/ru/retsepty-yz-nuta-kulynarnoe-puteshestvye-na-vostok/.

Для приготування різних страв можна використовувати як свіжий, так і консервований нут. Підходить він для приготування перших і других страв, а також салатів, закусок і соусів. З баранячого гороху можна зробити борошно, яке використовується для домашньої випічки і кляру. Нут є основою для приготування популярної ізраїльської страви – хумусу. Ще одна широко відома арабська страва з цього виду бобових – фалафель. Що цікаво, з нуту можна приготувати десерт. Наприклад, на Філіппінах його консервують в сиропі.

Турецький горох прекрасно поєднується з рисом, тому його часто додають в плов. Як гарнір його найкраще подавати до баранини або до інших видів м’яса. Щоб розкрити або поліпшити смакові якості, можна використовувати кріп, фенхель, зіру, кмин і часник. В якості заправки підійде оливкова олія і сік лимону. Не рекомендується поєднувати нут з різними видами капусти і з фруктами.

Як проростити?

Проростити нут може будь-яка людина, було б бажання. Кількість зерен беріть з розрахунку того, що обсяг збільшиться в 3-4 рази від початкового. Найкраще використовувати 1 скл. турецького гороху. Робіть все в кілька етапів:

  • Все добре промийте і відокремте пошкоджене насіння.
  • Візьміть банку і залийте зерна водою, кількість якої повинна бути більша в 5 разів.
  • Ємність поставте подалі від прямих сонячних променів.
  • Після закінчення 12 год. Гарненько промийте нут і залиште підсихати. Потім знову залийте його прохолодною водою. Її кількість має бути така, щоб вона трохи доходила до верхнього краю зерен. Ємність поставте в тепле місце.
  • Через 12 год. Повторіть 3 пункт. Робіть все акуратно, так як на зернах повинні вже з’явитися паростки. Якщо є не пророслі екземпляри, просто викиньте їх. Повторюйте процедуру до тих пір, поки паростки не будуть необхідного розміру. Зазвичай на все йде приблизно 3 дні.

Корисні властивості

Корисні властивості нуту обумовлені вмістом в його складі численних вітамінів, макро- і мікроелементів, а також інших речовин. Калорійність нуту невелика, так, на 100 г припадає всього лише 120 ккал. Серед інших культур нут виділяється вмістом метіоніну – амінокислоти, що володіє здатністю знижувати рівень холестерину в крові, а ще вона покращує працездатність і позитивно позначається на роботі нервової системи. Люди, що вживають нут регулярно, можуть забути, що таке ожиріння печінки.

Заперечувати користь нуту неможливо, так як в зернах міститься приблизно 80 важливих для організму речовин. Наприклад, в них є селен, який протистоїть процесам старіння і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань. Зерна позитивно позначаються на діяльності серцево-судинної системи, а також вони нормалізують рівень цукру, що важливо для людей з діабетом. З огляду на наявність великої кількості марганцю, поліпшується робота нервової системи і зміцнюється імунітет. Турецький горох містить залізо, корисне для людей з анемією, а також для жінок під час вагітності та в період годування груддю.

Нут містить не тільки розчинні, а й нерозчинні волокна. Завдяки цьому відбувається очищення кишечника від різних токсинів і продуктів розпаду, а також поліпшується робота шлунково-кишкового тракту. Оскільки в нуті є багато клітковини, значить, він відноситься до продуктів з низьким глікемічним індексом. Саме тому горох допомагає швидко позбутися від голоду і тривалий час відчувати насичення. Ось чому його рекомендується вживати під час схуднення і для підтримки форми. Для вегетаріанців і людей, які відмовилися від м’яса, нут є незамінним продуктом. Вся справа в тому, що в його склад входять нежирний природний білок і лізин – амінокислота, яка важлива для відновлення тканин і для збільшення м’язової маси. Корисні також і паростки нуту, до складу яких входить аскорбінова кислота і вітамін А, а так само магній, кальцій і калій.

 





ІНШІ НОВИНИ