Чи можна дарувати, або продавати об’єкт незавершеного будівництва? Экспертиза можливих правочинів від нотаріуса

Радий вас вітати, шановні читачі!

Сьогодні до вашої уваги, цікава тема. На практиці, виявляється, що далеко не всі громадяни сповна розуміють, що і як “можна робити” з об’єктами незавершеного будівництва.

Але спочатку давайте закладемо «фундамент» у базу знань з цього приводу. Отже, що таке об’єкт незавершеного будівництва (надалі – ОНБ)?

За законом, це – об’єкт на який виданий дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження, але його ще не прийнято до експлуатації. Тобто ОНБ не є повноцінним «майном» в правовому сенсі. Право власності на нього виникає після того, як об’єкт приймають до експлуатації, або з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва особа вважається лише власником матеріалів та обладнання, які використовуються в процесі будівництва.

З усім тим, ОНБ можна продавати, дарувати, використовувати як іпотечне майно і навіть оформлювати на дитину. Для того, щоб це стало можливим, потрібно провести державну реєстрацію права власності на об’єкт незавершеного будівництва. При цьому, якщо потреба в реєстрації виникає через вчинення нотаріальних дій з ОНБ, здійснює таку реєстрацію саме нотаріус, а не державний реєстратор. Також підкреслимо, що законом передбачено одночасність вчинення нотаріальної дії з ОНБ та державної реєстрації права на цей самий об’єкт.

Для державної реєстрації ОНБ вам потрібно мати:

  • документ, що посвідчує майнові права на земельну ділянку під ОНБ (якщо право власності ще не зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);
  • документ, що відповідно до законодавства надає право на виконання будівельних робіт (окрім випадків, коли реєстрація такого документа вже відбулася в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва;
  • документ, що містить опис об’єкта незавершеного будівництва за результатами технічної інвентаризації такого об’єкта (технічний паспорт, в якому вказано відсоток готовності об’єкту);

Йдемо далі.

Для нотаріального посвідчення договорів про відчуження ОНБ (купівлі-продажу, дарування тощо) потрібно мати документ, що підтверджує право власності. Окрім цього ви маєте надати нотаріусу:

  • оригінал паспорту або свідоцтва про народження (якщо особа є малолітньою або неповнолітньою);
  • документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (раніше документ називався ІПН);
  • нотаріально засвідчену згоду чоловіка (дружини), якщо ОНБ придбане/зводиться у шлюбі;
  • дозвіл органу опіки та піклування (якщо угода оформлюється на неповнолітню особу)
  • заява батьків (усиновителів, опікунів) про їх згоду на укладання угоди неповнолітньою особою (у віці 14 – 18 років).

І нарешті про заставу (іпотеку) об’єктів незавершеного будівництва. Такий правочин можливий у двох «форматах»: як застава майна, або як застава майнових прав.

Дізнатися перелік документів потрібних для того чи іншого виду застави, а також отримати первинну консультацію щодо нотаріального супроводу правочинів з ОНБ, можна за телефоном 0676331432.

Якщо зручно, можете завітати до офісу приватного нотаріуса Володимира Чуловського, який розташований за адресою: Київ, вул. О.Гончара, буд. 55, офіс. 11. Нотаріальна контора знаходиться неподалік ст. метро «Золоті ворота» та «Університет».

Долучайтесь до Офіційної сторінки у соціальній мережі, там багато корисного.

Ми до ваших послуг. Дякую за вашу увагу.

К.ю.н. приватний нотаріус Володимир Чуловський.





ІНШІ НОВИНИ