Лікар сомнолог назвав неочевидні причини сильної денної сонливості

Серед неочевидних причин сильної денної сонливості, що виникає навіть після восьмигодинного нічного відпочинку, лікар назвав хропіння, синдром неспокійних ніг, біологічні особливості організму.

Сомнолог Роман Бузунов дав інтерв’ю П’ятому каналу, назвавши в ньому поширені, але неочевидні причини денної сонливості.

Організм. За словами сомнолога, деяким людям фізіологічно необхідно спати більше прийнятої норми – від 9 до 11 годин. Сплячи по вісім годин, вони відчувають характерні негативні симптоми недосипання: млявість, труднощі з концентрацією, поганий імунітет. Чим саме це обумовлено, невідомо, але така особливість є вродженою: лікар зауважив, що «природа трохи пожартувала над такими людьми».

Хропіння. Для людини може бути неочевидним, що його погане самопочуття і «туман» в голові – це наслідок хропіння. Бузунов пояснив, що хропіння провокує зупинки дихання уві сні, через які людський мозок регулярно прокидається протягом ночі.

Синдром неспокійних ніг. Дане неврологічне порушення характеризується неконтрольованим бажанням ворушити кінцівками. Сомнолог підкреслив: навіть якщо людина з таким синдромом засинає, вона може рухати ногами, іноді руками, які не дають розслабитися мозку.

Брак речовин. Ще однією неочевидною причиною сильної денної сонливості, втоми, розбитості лікар-сомнолог назвав брак заліза в організмі, а також дефіцит вітаміну D і вітамінів групи В.

Бузунов дав пораду: Якщо денна сонливість спостерігається тривалий час і відчувається, незважаючи на достатній відпочинок, – потрібно звернутися до фахівців. Дане порушення може бути симптомом великої кількості захворювань.





ІНШІ НОВИНИ