Вчені: розтяжка для зниження артеріального тиску може бути ефективніша за ходьбу

Дослідження канадських учених показало, що вправи на розтяжку сприяють зниженню артеріального тиску ефективніше, ніж ходьба, навіть швидка.

Високий артеріальний тиск є головним фактором розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі зі смертельними наслідками. Традиційно ключем до його зниження лікарями називається фізична активність і конкретно ходьба.

Але результати дослідження, проведеного вченими Університету Саскачевану, свідчать, що знизити тиск допомагає розтяжка – причому, як засіб боротьби з гіпертонією вона може бути ефективнішою за ходьбу.

Вченими було проведено експеримент, який тривав вісім тижнів. У випробуваннях брали участь 40 літніх чоловіків і жінок віком (в середньому) 61 рік. До моменту початку експерименту артеріальний тиск всіх учасників був підвищеним, їм діагностували гіпертонію першої стадії.

Добровольці були випадковим чином розділені на дві групи. Одна група п’ять днів в тиждень виконувала вправи на розтяжку всього тіла, що займали 30 хвилин. Інша група займалася ходьбою. Піддослідним за допомогою портативного монітора вимірювалося артеріальний тиск в положенні сидячи, лежачи і протягом 24 годин.

Результат експерименту виявився таким: розтяжка привела до більшого зниження артеріального тиску за всіма трьома типами вимірювань, ніж ходьба.

«Коли ви розтягуєте м’язи, ви також розтягуєте всі кровоносні судини, які живлять їх, включаючи артерії. Завдяки цьому зменшується їх жорсткість, в результаті чого знижується опір кровотоку. Це зменшує і кров’яний тиск», – прокоментував підсумки випробувань співавтор проекту доктор Філ Чілібек.

Чілібек зазначив, що таке ж зниження показників артеріального тиску можна спостерігати у людей, які займаються йогою. Також, додав учений, розтяжка ефективно допомагає втрачати жир на талії та животі.

Дослідники підкреслюють, що отримані ними дані анітрохи не применшують переваг більш активних видів фізичної діяльності, ніж розтяжки. Ходьба, їзда на велосипеді, лижні прогулянки – все це виключно позитивно впливає на жирові відкладення, рівень холестерину і цукру в крові.

Звіт про дослідження опублікував Journal of Physical Activity and Health.





ІНШІ НОВИНИ