Побічні ефекти статинів: 6 знаків можливого отруєння, з якими потрібно звертатися до лікаря

Статини в разі невідповідного вибору препарату або помилковою дозування можуть викликати отруєння (інтоксикацію), з симптомами якої потрібно обов’язково звертатися до лікаря.

«Статини у деяких людей здатні викликати отруєння – особливо якщо їх дозування не відповідає потребам організму. Існує шість ознак такої «токсичності», які не можна ігнорувати», – цю рекомендацію медичних фахівців цитує видання Express.

М’язи. Про побічний ефект статинів у вигляді змін м’язової тканини розповіли співробітники клініки Клівленда. За їх словами, одним з основних факторів ризику при прийомі даних ліків, що призначаються і прийнятих з метою зниження «поганого» типу холестерину, є розвиток патологічного стану рабдоміолізу, що ушкоджує м’язи. В цьому випадку знаком порушення стає незрозуміла м’язова слабкість або хворобливість в м’язах.

Нирки. Коли побічним ефектом статинів стає рабдоміоліз, в кров з пошкоджених м’язів виділяється білок, що називається міоглобіном. У великих кількостях міоглобін може ушкодити нирки. Негативні ниркові зміни, в свою чергу, провокують появу інших порушень, які проявляються певною симптоматикою.

Таким чином, кажуть лікарі, ознаками можливого отруєння статинами можуть стати зовнішні зміни, викликані збоєм в роботі нирок. З огляду на це, людям, які почали приймати ліки, потрібно звертати увагу на такі симптоми:

  • Підвищена втома або слабкість поза зв’язком з навантаженнями.
  • Зниження або втрата апетиту.
  • Біль, що відчувається у верхній частині живота.
  • Потемнілий колір сечі.
  • Жовтяниця.

Помітивши ці знаки, що подаються організмом, потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Медик зможе точно визначити, чи має місце отруєння статинами, і що допоможе усунути цю проблему – зміна дозування препарату або його заміна іншим. Фахівці підкреслюють, що самостійно припиняти прийом призначених ліків не слід: різка відмова від статинів без медичного спостереження «може привести до серйозних проблем».





ІНШІ НОВИНИ