Як вибрати витяжку на кухню: всі важливі параметри

У приміщенні, де готується їжа, постійно витають запахи: приємні і не дуже. Не рідкість тут кіптява і навіть дим. Частинки розпеченого жиру, змішуючись з пилом, осідають на прилеглих поверхнях і бруднять їх. Вирішити всі ці проблеми допоможе побутова техніка. Купити якісну витяжку для кухні можна за посиланням https://ventolux.ua/ru/smart-collection-45, але давайте спочатку розберемося, як це зробити правильно.

Принцип роботи техніки

Головне завдання обладнання – видалення домішок з повітряного потоку, що надходить всередину. Найпростіші моделі затримують тільки досить великі частинки жиру і кіптяви, більш просунуті екземпляри прибирають ще й запахи. Усередині будь-якого приладу знаходиться один або два вентилятори. Їх потужність визначає продуктивність апарату.

Кількість і тип фільтра визначає ступінь очищення потоку. Як мінімум повинен бути присутнім жировий фільтр, який зупиняє найбільші частки забруднень. Він захищає лопаті вентиляторів від жирного нальоту, який не тільки псує механізм, але й при несприятливому збігу обставин здатний спалахнути.

При увімкненні вентиляторів всередині корпусу створюється область розрідження, всередину якої затягується повітря з кухні. Потік проходить через систему фільтрації і очищається. Потім відправляється назад в приміщення або надходить в повітропровід і видаляється з будівлі. Це залежить від типу обладнання.

Якими бувають витяжки для кухні

У будинку або в квартирі використовуються агрегати трьох типів.

Рециркуляційні

Втягують повітря всередину свого корпусу, очищають його і направляють в кімнату. Ефективність роботи апарату безпосередньо залежить від виду та кількості встановлених фільтрів. У будь-якому випадку деяку кількість домішок видалити не вдається.

Проточні

Проточні пристрої захоплюють забруднений повітряний потік і відводять його з приміщення. Якщо потужність обладнання підібрана правильно, воно повністю видаляє забруднення і запахи. Корпус обов’язково повинен бути з’єднаний з повітреводом, які мають вихід на вулицю.

Комбіновані

Комбінованими називають апарати, які можуть працювати в двох режимах: проточному і рециркуляційному. Об’єднують переваги обох різновидів, вимагають підключення до вентиляційної шахти.

Системи розрізняють не тільки за принципом роботи, але і за способом закріплення.

Вбудовувані

Встановлюються всередину кухонної шафки, яка розміщується над плитою. Такі моделі зазвичай непомітні, оскільки є функціональною частиною гарнітура. Вони компактні, можуть оснащуватися телескопічним елементом для збільшення робочої площі.

Настінні

Закріплюються на стіну над варильною поверхнею. Можуть мати різне оформлення і потужність. Найчастіше з’єднуються з вентиляційною шахтою, але зустрічаються і рециркуляційні моделі.

Острівні

Уже можна підбити до плити, що стоїть на деякій відстані від стіни. Кріпляться до стелі, там же проходить і повітряний відвід, якщо він передбачається. Дуже зручні для кухонь острівного типу, коли плита може бути винесена хоч в центр приміщення.

Всі конструкції можуть бути прямими або кутовими. Останній варіант особливо добре підходить для маленьких кімнат, оскільки дає можливість прибрати варильну поверхню в кут.

8 критеріїв вибору витяжки для кухні

Далі ви дізнаєтесь, як правильно вибрати витяжку для кухні за основними параметрами.

1. Тип витяжного пристрою

Яку витяжку краще вибрати для кухні спираючись на тип? Для цього потрібно врахувати особливості кухонного приміщення. Для великих площ і суміщених кухонь-віталень оптимально вибирати проточні моделі, оскільки в силу своїх конструктивних особливостей вони видають велику потужність. Крім того, деякі моделі здатні працювати в режимі циркуляції, тобто подавати з вулиці свіже повітря.

Рециркуляційні системи мають меншу продуктивність. Вони оптимальні для невеликих приміщень і для кімнат, де відсутні вентиляційні шахти. Іноді такі пристрої вибирають там, де відстань від вентканалу до витяжки дуже велика. Щоб не тягнути повітропровід, ставлять хороший рециркуляційний агрегат.

2. Конструкція

Якщо ви шукаєте, як вибрати вбудовану витяжку для кухні, значить, буде важливою декоративна функція приладу. Вбудовувані можна розташувати зовсім непомітно. Ті, хто не хоче з цим возитися, підбирають найпростіші підвісні конструкції. Але витяжне обладнання може стати і прикрасою інтер’єру. Такі, наприклад, купольні моделі різного виконання. Цікавим варіантом є витяжки-люстри, які краще вішати над кухнями-островами.

3. Розміри

Для ефективної роботи конструкції необхідно, щоб вона була співмірна плиті. Це означає, що по ширині вона повинна дорівнювати або бути більшою за конфорку. Глибина має менше значення і варіюється в межах від 0,3 до 0,5 м. Потрібно пам’ятати, що якщо вона буде занадто великою, людина стане зачіпати конструкцію головою.

Для купольного апарату важлива відстань між вентотвором і нижньою площиною парасольки. Оптимальні розміри від 0,7 до 1,5 м. При виборі приладу потрібно врахувати і висоту, на якій він буде закріплений. За правилами безпеки відстань від газової плити до витяжки має бути не менше 0,75-0,85 м, від електричної – 0,65-0,75 м.

Розміри витяжного накриття в плані повинні бути не менше, ніж розміри варильної поверхні. Це, звичайно, в ідеальному варіанті. Якщо витяжний парасоль повністю «накриває» варильну поверхню, то практично все забруднене повітря (сильно нагріте) піднімається вгору і потрапляє в витяжку. Якщо перекрити в плані варильну поверхню не виходить (вона занадто велика), є сенс встановити дві витяжки з окремими парасолями або скористатися додатковою міні-витяжкою, вбудованою безпосередньо в стільницю.

4. Система фільтрації

Ще один важливий елемент у вирішенні питання, яку витяжку вибрати на кухню, – система фільтрів. У пристрої будь-якого типу обов’язково присутній жировий фільтр. Він може бути виготовлений з нетканого матеріалу, тоді його замінюють у міру забруднення, або з металевої сітки. В останньому випадку елемент час від часу промивається. Деякі фірми-виробники для кращого результату ставлять на свої вироби фільтри обох типів.

У всіх рециркуляційних приладах і в частині проточних встановлюються ще й вугільні фільтруючі елементи. В процесі очищення повітря вони поглинають дрібні частинки забруднень і запахи. Через певний час потребують заміни. При забруднених фільтрах ефективність очищення повітря падає до нуля. Зручнішими в цьому відношенні є витяжки з електронним управлінням, в яких може бути передбачений датчик рівня забруднення фільтрів. Така витяжка самостійно нагадає господарям, що прийшов час чистити або міняти фільтри.

5. Рівень шуму

Добре, якщо обладнання буде максимально тихим – з рівнем шуму не голосніше 45 дБ. За це доведеться заплатити, оскільки його вартість буде вищою за інші аналогічні характеристики.

При виборі варто віддати перевагу пристрою з двома не найбільш потужними вентиляторами. Він буде працювати тихіше, ніж прилад з одним потужним вентилятором. При цьому ефективність очищення не зміниться.

6. Матеріал корпусу

Найчастіше корпус для витяжок виготовляються з пластика, металу або скла.

Найбільш невибагливі в догляді пластик, алюмінієві сплави і емальована сталь. Складніше доглядати за нержавійкою, на якій легко з’являються плями. Найкапризніший матеріал – загартоване скло, де видно кожен випадковий дотик. Зате вироби зі скла і нержавійки стають справжньою окрасою кухні.

7. Продуктивність

Продуктивність показує кількість повітря, яке пристрій може очистити за годину своєї роботи. Показник варіюється від 100 і до 2000 куб.м/год. Мінімальна продуктивність підходить тільки для дуже маленьких приміщень, але навіть в такому випадку її може бути недостатньо.

  • Вибирати продуктивність агрегату потрібно з урахуванням площі. Для цього вимірюємо її довжину і ширину, потім перемножуємо отримані величини.
  • Знаходимо об’єм кухонного простору, помноживши площу на висоту.
  • За нормами повітря в приміщенні, де готується їжа, повинно повністю замінюватися 12 разів за 1 годину. Тому множимо отриманий об’єм на 12, щоб визначити кількість повітря, яке повинно пройти через виріб за годину.
  • Підбирайте продуктивність витяжки з запасом. Якщо вдома електроплита, розрахункову величину множимо на 1,7. Якщо газова – на 2.

В результаті нескладного підрахунку виходить мінімальна продуктивність для кухонного витяжного пристрою. Бажано збільшити її на 10% на випадок виникнення надзвичайної ситуації. Наприклад, щоб швидко видалити дим або неприємний запах. Крім того, якщо повітроводи довгі або з вигинами, параметри продуктивності теж необхідно збільшувати. В середньому на кожен вигин труби і на кожен метр її довжини додають по 10%.

8. Додаткові функції

  • Підсвічування. У витяжне обладнання вбудовують підсвічування, радіоприймачі і навіть телевізори.
  • Регулювання швидкостей роботи. Їх кількість варіюється від 2 до 10. 3-4 буде цілком достатньо.
  • Таймер або з кнопка зворотного ходу – так вдасться синхронізувати її з роботою плити.
  • Датчик захисного відключення і індикатор забруднення фільтрів.

Присутність додаткового функціоналу дасть певну різницю в ціні, але воно виправдане більш комфортною експлуатацією виробу.





ІНШІ НОВИНИ