Ну звідки пішла мода називати всі яблучно-бісквітні пироги шарлоткою, адже в початковому варіанті однойменний десерт готувався абсолютно інакше. Покопавшись в кулінарних літописах, можна без зусиль знайти оригінальний рецепт цих ласощів, який говорить, що справжнісінька шарлотка з яблуками робиться з білого хліба.
Просто дивно, як кардинально змінилася номінальна рецептура, тож ж, давайте сьогодні звернемося до історії і приготуємо улюблений десерт по-старому.
Історичні корені шарлотки
Звідки прийшов до нас цей пиріг, і хто був його автором достеменно не відомо, проте існує багато гіпотез щодо відкриття даного кондитерського шедевру. З найбільшою ймовірністю можна стверджувати, що авторство шарлотки відноситься до англійської кухні, де спочатку цей десерт був одним з видів пудингу, такого улюбленого англійцями.
У самому ж початку шарлотка була холодним десертом. Тобто її не пекли, а робили з викладених пошарово вимочених скибочок хліба і свіжих фруктів. Для начинки використовувалися будь-які солодкі та соковиті плоди, але найбільш прижився саме яблучний варіант.
Як приготувати шарлотку на хлібі з яблуками
Для просочення хліба використовували вино, фруктові сиропи і креми. А вже коли шарлотку стали випікати, то для вимочування булки стали підключати топлене масло або суміш з молока, яєць і цукру, яка і лягла в основу нинішнього всіма улюбленого пирога.
Не обійшли стороною цієї теми і французи, коли придумали готувати десерт не з хліба, а печива та кексів, також підключивши на допомогу до фруктів баварський крем.
Інгредієнти
Булка біла – 1 батон
Порошок кориці – 2 ч.л.
Ваніль – 1/4 ч.л.
Дрібна цедра лимона (апельсина) – 1 ч.л.
Молоко – 250 мл
Цукор-пісок білий – 500-750 г
Яйця курячі – 3 шт.
Яблука великі – 3 шт.
Цукрова пудра – 1-3 ст.л.
Масло вершкове – 70 г
Приготування
Традиційна шарлотка сама по собі є пирогом простим і бюджетним в приготуванні, що вельми актуально в умовах кризи. А вже якщо зробити її з залежаного вчорашнього черствого білого хліба і домашніх яблук, то цінність такого рецепта шарлотки для економних господинь зростає в сто разів. При мінімумі витрат ми легко і швидко зуміє зробити відмінний, смачний і дуже апетитний десерт, красивий, як картинка.
- Яблука чистимо від шкірки і серцевини, після чого нарізаємо їх тонкими часточками і присипаємо цукровим піском і корицею (1-1,5 ст.).
- У поглибленій ємності збиваємо цукровий пісок з яйцями, але не до піни, а до змішання жовтка і білка воєдино, після чого вливаємо до складу молоко, всипаємо ваніль і знову все перемішуємо.
- Форму для випічки змащуємо жиром, а на дно вистилаємо пергамент. На папері розстеляємо красиво часточки яблука, а потім перекриваємо їх шаром змочених в молочно-яєчній суміші скибочки хліба. Потім знову викладаємо яблука які залишилися і перекриваємо черговим шаром просоченої булки.
- Випікати шарлотку слід півгодини при температурі 180 про С.
Готовий пиріг промазуємо вершковим маслом і присипаємо цукровою пудрою і цедрою.