Опубліковано рейтинг 100 найбагатших людей України

Вчора, 27-го вересня, журналісти опублікували рейтинг ста найбагатших людей України.

Журналісти проаналізували активи більше 120 найзаможніших українців і з них відібрали перших 100.

Рейтинг не має відношення до оцінок для оподаткування або для інвестування.

Є кілька способів оцінити бізнес, якщо зовсім грубо, то таких способів чотири. Наприклад, найточніший – ціна покупки. Зрозуміло, що це буде точно тільки на момент угоди. А трохи пізніше може коштувати і інших грошей. На жаль, в Україні цей метод практично не застосовується. Переважна більшість компаній не торгуються на фондовому ринку. І вартість їх акцій не відома, та й акцій як таких у них в більшості випадків немає.

Другий спосіб – спробувати порівняти бізнес з аналогічним. Порівнювати з українськими аналогами? Хороша ідея, але, скільки коштує той чи інший український бізнес, як правило, абсолютно точно оцінити неможливо: дивіться перший пункт – немає фондового ринку. Звичайно, можна спробувати порівняти з аналогічним бізнесом в Польщі або навіть в Росії. Але цей спосіб дасть приблизний результат – ринки досить різні в принципі. Але спробувати можна.

Третій спосіб – спробувати оцінити за вартістю створення аналогічного бізнесу. Це начебто досить точний метод, ось тільки потрібно врахувати дві обставини. Як мінімум треба мати дуже великий обсяг інформації про величину необхідних капіталовкладень. А це часто і самому інвестору не цілком зрозуміло на початковому етапі. Що вже говорити про експертні оцінки. Ну і в даний час такий метод не має в Україні особливого сенсу, так як у багатьох випадках аналогічний бізнес можна купити значно дешевше, ніж побудувати з нуля. Тому що тільки виходимо з кризи.

Четвертий спосіб – спробувати оцінити на основі обсягів прибутку, які генерує підприємство. Цей метод досить точний і саме його дуже часто використовують професійні інвестори на фондовому ринку, щоб оцінити перспективи зростання тієї чи іншої акції. Наприклад, в Україні нерідко говорять про те, що вартість компанії приблизно дорівнює 7-12 розмірам її річного прибутку. Чим ризикованіший бізнес, тим меншою є величина коефіцієнта (мультиплікатора), на який треба помножити річний прибуток до оподаткування, щоб отримати оцінку бізнесу. Начебто і хороший шлях, але де взяти цифру прибутку? Не ту, що в податкових звітах, а реальну? Та й ту, що в звітах, добути можна, тільки якщо це публічна компанія. А як уже було сказано, переважна більшість українських бізнесів не є публічними компаніями.

Публікуємо першу десятку найбагатших людей України.

  • Рінат Ахметов – 7,7 мільярда доларів;
  • Віктор Пінчук – 1,66 мільярда доларів;
  • Ігор Коломойський – 1,5 мільярда доларів;
  • Геннадій Боголюбов – 1,486 мільярда доларів;
  • Костянтин Жеваго – 1,452 мільярда доларів;
  • Вадим Новинський – 1,372 мільярда доларів;
  • Юрій Косюк – 1,222 мільярда доларів;
  • Петро Порошенко – 810 мільйонів доларів;
  • Галина та Олександр Гереги – 775 мільйонів доларів;
  • Олексій Мартинов – 761 мільйон доларів.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ