Ексдружина Януковича живе в розкішному маєтку в окупованому Криму і веде там бізнес – ЗМІ

Колишня дружина президента-втікача Віктора Януковича Людмила проживає в окупованому Криму в маєтку і володіє мережею супермаркетів з продажу санкційних в Росії продуктів. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Після того як Росія анексувала Крим, російські чиновники і олігархи стали масово скуповувати будинки, квартири і земельні ділянки на півострові. Однак місця вистачило і колишній української еліти. Резиденції впливових росіян сьогодні межують з маєтками втікачів політиків і бізнесменів епохи Януковича.

Протягом останніх п’яти з половиною років на окупованому півострові постійно проживає колишня дружина президента-втікача Людмила Янукович. Вона практично не з’являється на публіці, але на півострові постійно говорять про її розкішний маєток в околицях Ялти, про її магазин елітних продуктів в Севастополі, який торгує в тому числі списку санкцій товарами, які включені до санкційного списку РФ, і про могилу молодшого сина на території військового меморіалу.

На відміну від подружжя Путіних, родина Януковичів не робила офіційних заяв з приводу припинення відносин. Але, за деякими відомостями, подружжя, яке прожило разом понад 40 років, розлучилося ще до Революції гідності. Принаймні, в інтерв’ю виданню Der Spiegel в 2017 році колишній президент України зізнався, що в лютому 2014 він втік до Росії через Крим разом зі своєю співмешканкою. Наразі Янукович живе в Підмосков’ї, в садибі, що колись належала одному з перших радянських маршалів Семену Будьонного.

У роки президентства Януковича його родина володіла в Криму значними активами. Як правило, вони були пов’язані зі структурами, близькими до старшого сина президента Олександра. За повідомленнями російських ЗМІ, разом з братом Віктором вони фактично володіли мережею автозаправних станцій, декількома дачами в Балаклаві і Сімеїзі, маєтками в околицях Ялти і Севастополя. Після 2014 року практично з усім цим майном довелося розлучитися. Недобудована резиденція Януковича на мисі Айя відійшла друзям президента РФ. Балаклавські особняки були націоналізовані.

Після розставання з чоловіком і його вимушеного відходу від влади Людмилі Янукович дістався сімейний особняк в Великій Ялті, який в оточенні президента називали «чайним будиночком». Під цією скромною назвою ховається маєток площею 1,2 га з власним гальковим пляжем в курортному селищі Відрадне. Цей населений пункт розташований на самому березі моря між селищами Массандра, Нікіта і власне Ялтою.

На ділянці розташовуються триповерхова вілла загальною площею 2345 квадратних метрів, котеджі для відпочинку на березі моря, будиночки для охорони і обслуговуючого персоналу, спа-центр, басейн, тенісний корт, альтанки, господарські приміщення та інші споруди. Доповнює пейзаж паркова зона з посадками кипарисів, сосен і ялин, штучним водоспадом і зоною для барбекю. Знайти маєток на супутникових знімках не складає труднощів, однак підібратися до місця проживання Людмили Янукович непросто: під’їзди до особняка перекриті масивними залізними воротами.

На даний момент 70-річна Людмила Янукович веде в маєтку усамітнений спосіб життя. Територія знаходиться під охороною. Зараз право власності на будинок і ділянку оформлено на фірму, близьку до Олександра Януковича, екс-міністра оборони України Павла Лебедєва і ветеранів спецслужб.

У колишньої дружини Віктора Януковича, крім будинку, в Криму є власний бізнес. Через систему посередників вона, імовірно, володіє мережею елітних продуктових супермаркетів в Севастополі. Мережа носить назву «Меркурій. Магазини мережі відкрито торгують французькими сирами і іспанськими м’ясними делікатесами, які входять до списку заборонених в РФ товарів.

Севастопольські наглядові органи намагаються не помічати того факту, що «Меркурій» явно порушує введене постановою уряду РФ ембарго на ввезення сільськогосподарської продукції з країн Євросоюзу. У минулому в супермаркет кілька разів заявлялися співробітники митниці та вилучали заборонені товари. Однак незабаром санкційні продукти знову поверталися на прилавок.

Городяни досить байдуже ставляться до того, що компанія Людмили Янукович широко користується привілеями, про які іншим ритейлерам залишається тільки мріяти.

Структура володіння торговельною мережею нагадує схему, по якій Януковичам належить маєток під Ялтою. Сліди ведуть убік Донецької області (малої батьківщини колишнього президента України). У той же час прямих доказів того, що магазинами володіє Людмила Янукович, немає: в торговій мережі ці припущення не спростовують і не підтверджують.

Забороненими насолодами севастопольців забезпечує ТОВ «Меркурій», зареєстроване за зовсім сторонній адресою. А ось в будинку, де знаходиться один з магазинів мережі (вулиця Гоголя, 28), прописався ТОВ «СТК». Це сільгосппідприємство на 100% належить певній Юлії Соловйової, яка, якщо вірити севастопольському виданню «Форпост», станом на 2017 рік була одноосібною власницею і ТОВ «Меркурій».

Директором ТОВ «СТК» є Євген Путятін, виходець з Донецької області. Там він в минулому керував компанією «Гранд Терра Інвест», яка управляє одним з найбільших оптових ринків України – «Азовським» в Маріуполі. Власниками «Гранд Терра Інвест», згідно з українськими реєстрами, є великі бізнесмени Євген і Сергій Дяченко. При цьому українські ЗМІ писали, що кінцевим бенефіціаром цієї компанії, за однією з версій, може бути сім’я Віктора Януковича.

Одна з російських компаній Сергія Дяченків, ТОВ «Бюро з енергозбереження та екології», зареєстрована в Севастополі, все за тією ж адресою, де знаходиться один з магазинів мережі «Меркурій», – Гоголя, 28. Сім’я Дьяченко взагалі близько пов’язана з Януковичами. Бізнесмени були діловими партнерами мільярдера Ріната Ахметова, який спонсорував Партію регіонів. А на похоронах сина екс-президента України, Віктора Януковича-молодшого, журналісти помітили на могилі вінок «Від родини Дьяченко».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ