Названа межа можливостей медсистеми України

Локдауна і колапсу медичної системи можна уникнути, якщо дотримуватися правил карантину, наголосили в МОЗ.

В Україні медична система не витримає навантаження, якщо приріст COVID-19 досягне 30 тисяч випадків на добу. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов у суботу, 21 листопада.

“Якщо буде загроза повного колапсу медичної системи, то ми будемо наполягати на введенні більш жорстких заходів. Для нас головний показник – це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо виходити з сьогоднішнього відсотка важких хворих, які потрапляють до лікарні, то, думаю, показник майже 30 тис. хворих на добу протягом певного періоду може викликати серйозні проблеми з навантаження на медичну систему”, – сказав Степанов.

За його словами, зараз медсистема може виділити 75-80 тисяч ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. При цьому станом на 20 листопада в лікарнях перебували 27 902 пацієнтів з підозрою або підтвердженим діагнозом COVID.

“Ми знайшли можливість збільшити кількість ліжок у лікарнях для прийому хворих на COVID-19. Якщо йшлося про 51 тисячу ліжок, то зараз говоримо про те, що до 75-80 тисяч в цілому по країні може бути розгорнуто койко-місць. Тобто потужності медичної системи будуть збільшені”, – пояснив міністр.

Степанов наголосив, що дотримання протиепідемічних правил, зокрема, передбачених карантином вихідного дня, дозволить уникнути колапсу медичної системи і введення повного локдауна.

“Я абсолютно впевнений, і такої ж думки наші епідеміологи, якщо ми будемо дотримуватися заходів, введених в країні, то зможемо сповільнити поширення COVID-19. Якщо зупинимося на 12-13 тисячах нових випадків на добу, то наша система це витримає”, – резюмував глава МОЗ.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ