Майже половина українців хоче за кордон: чому їдуть і скільки отримують заробітчани

В Україні 40% громадян хотіли б переїхати в іншу країну на постійне місце проживання. Ключова причина – пропозиції щодо цікавої та прибуткової роботи. Наприклад, у Фінляндії українці можуть отримувати зарплату від 94 тис. грн, в Німеччині – від 58 тис. грн. 54% громадян не готові виїхати і 6% населення ще не визначилися.

Також причинами від’їзду українців є економічні проблеми в нашій країні, сімейні обставини, відсутність умов для самореалізації і політична нестабільність. Про це свідчать дані соцопитування Research&Branding Group.

Відзначимо, в 2021-му спостерігається найвищий з 2015 року рівень готовності українців до еміграції. Ще в 2019-му цей показник був найнижчим.

Скільки можуть отримувати українці за кордоном?

У Польщі, куди найчастіше їдуть громадяни нашої країни, платять від 46 тис. грн. Там є важливі переваги – оклад, компенсація працівникам з нашої країни за відбування карантину (14 днів), тести на COVID-19 і безкоштовна вакцинація. У Словаччині зарплата стартує від 47 тис. грн, в Латвії – від 33 тис.

Досвідченими кадрами із України найчастіше цікавляться у Польщі (44% всіх актуальних іноземних вакансій), Литві (15%), Словаччині (11%), Німеччині (7%), Латвії (7%) та Фінляндії (7%). Шукають зварників, слюсарів, операторів робочих верстатів, різноробочих та ін.

Так, у тій же Польщі кожна четверта компанія планує працевлаштувати українських заробітчан протягом року. Відзначимо, що до пандемії COVID-19 такі плани мала кожна десята компанія в країні.

Одна із головних причин зростання – позитивний досвід роботи українців у Польщі. Кожен третій роботодавець із сусідньої держави позитивно ставиться до українських заробітчан. При цьому в Польщі не вистачає робочих рук, тому що самі поляки їдуть на заробітки до Німеччини та Великобританії.





ІНШІ НОВИНИ