Якою буде зима в Україні: синоптик прогнозує температурну аномалію

Синоптик Ігор Кібальчич повідомив, що зима 2021−2022 в Україні та Європі загалом буде м’якою. Кількість опадів буде близькою до норми і лише на півночі Європейського континенту очікується їх надлишок.

«Згідно з Європейським центром середньострокових прогнозів (ECMWF) з грудня 2021 р. по лютий 2022 р. на більшій частині Європи очікується позитивна аномалія температури повітря, особливо в її східній частині. Добре помітно, що у всі три місяці Україна перебуває в помаранчевій заливці на карті, що відповідає аномаліям +1…+2 °С (відхилення розраховані стосовно базового кліматичного періоду 1993 — 2016 рр.)», — зазначив синоптик.

За його словами, на користь м’якої зими в Україні також говорять прогностичні значення приземного поля тиску в Північній півкулі на найближчі три місяці, що свідчить, що в Україні очікуються часті відлиги та чергування опадів у вигляді снігу та дощу.

Водночас синоптик не виключає епізодичні вторгнення холоду, які зазвичай є короткочасними і не впливають на середні значення.

«Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що за різними методиками довгострокового прогнозування (включаючи чисельне моделювання, статистичний підхід та ансамблевий принцип), зима як на території України, так і на більшій частині Європи з високим ступенем ймовірності виявиться теплішою за норму», — повідомив Кібальчич.

Він додав, що кількість опадів буде при цьому в межах норми, але місцями може спостерігатися їхній дефіцит, наприклад, на Лівобережжі України. Сніговий покрив очікується нестійким і розподілятиметься плямисто по території.

Протягом усієї зими опади випадатимуть як у вигляді снігу, так і у вигляді дощу.

ДЖЕРЕЛОНВ




ІНШІ НОВИНИ