Куди ділись люди: на Хмельниччині є село, де ніхто не живе

Село Пальчинці у Волочиській територіальній громаді зараз не має жодного жителя. Про це Суспільному розповіла його уродженка Галина Петлюк, яка переїхала до сусіднього села Авратин більше 40 років тому. За її словами, із села почали виїжджати люди ще в двадцятому столітті, оскільки звідти було далеко діставатися на роботу в сусідні Авратин та Щаснівку. Останній житель Пальчинців помер п’ять років тому.

Село Пальчинці на Google-картах розташоване у Волочиській тергромаді, за 22 кілометри від міста Волочиськ та за 86 кілометрів від обласного центру. Дороги на карті – немає, лише напрямок руху. Польовою дорогою до села, яке видніється з дороги, автомобілем в осінню пору року не проїхати. Решта шляхів від найближчого Авратина – переорані.

В Авратині проживає Галина Петлюк, 1945 року народження. Вона народилась та 40 років прожила в Пальчинцях. Жінка згадує, що село було невелике, всього одна вулиця: “Був ще колгосп, ферма була, школа була, маленька, але була. Були такі люди: Чернявські, Максімуки, Остапові, Садовнічки, тоді ми. Там мало вже було, як я вибиралася”.

Родина Чернявських, за її спогадами, останніми доживали віку в Пальчинцях. Представник родини помер близько п’яти років тому. Сама жінка купила хату в Авратині сорок років тому, говорить, працювала тоді в місцевому колгоспі: “На роботу далеко в колгосп ходити. А тут дитина моя вже ходила до школи, потім пішов в армію. То там вже людей не було”.

В Пальчинцях, згадує Галина Петлюк, не було навіть кладовища, літніх людей привозили ховати в сусідні села – Авратин, Щаснівку та однойменні Пальчинці в Тернопільській області, які місцеві жителі називають «гуцульськими».

Голова Волочиської громади Костянтин Черниченко каже, що на час приєднання Пальчинців до громади остання жителька виписалась із села у 2015 році. Зараз площа населеного пункту становить 14 гектарів, додає посадовець: “Аналізуючи ситуацію з відсутністю жителів в населеному пункті, будемо звертатися в міську раду стосовно оптимізації даного населеного пункту, оцінюючи його перебування в словниках і реєстрі населених пунктів”.

Виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області Сергій Яцковський говорить: місцева влада, провівши інвентаризацію населеного пункту, має розробити стратегічний план його розвитку. Зокрема, встановити, які з будинків мають власників: “Потрібно завершити цю процедуру: або знайти власника, або визнати, що власником є сільська, селищна, міська рада. Тоді це може бути літній табір, чи місце для якогось інфраструктурного об’єкта, який має знаходитись в місті”.

Сергій Яцковський додає: зменшення сільських населених пунктів та збільшення чисельності міст пов’язана із наявністю робочих місць та оплатою праці громадянам.

Скільки офіційно на Хмельниччини зникло сіл від початку року – даних не ведуть, пояснили в головному управлінні статистики області. Проте, за даними управління, за січень-вересень 2021 року населення Хмельницької області скоротилось на 9 тисяч 421 особу.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ